Irak

Af Örgütü: IŞİD'den kaçan siviller cezalandırılıyor

Uluslararası Af Örgütü, Irak’ta IŞİD’in bölgelerinden kaçan sivillerin güvenlik güçlerinin ve milislerin ihlallerine maruz kaldığına dikkat çekti. İşkence, keyfi tutuklama, gözaltında kayıplar ve yargısız infazlar gibi İhlallerin işlendiğini belirten örgüt, bu ihlallerin bazılarının savaş suçu derecesinde sayılabileceğini ifade etti.

Konular: IŞİD, Irak, Ortadoğu
Af örgütü, Irak güvenlik güçlerinin ve milislerin savaş suçu derecesinden sayılabilecek ihlaller işlediğini söyledi. [Fotoğraf: Reuters]

uluslararası af örgütü, ‘işid’in suçlarından dolayı cezalandırılıyorlar: iraklı sığınmacılar güvenlik güçleri ve milisler tarafından taciz ediliyor’ başlığıyla yayınladığı yeni raporunda irak’taki insan hakları ihlallerine dikkat çekti. musul operasyonunun başlamasından sonra yayınlanan rapor 470 kişinin ifadeleriyle hazırlandı. bunlar; eski tutuklular, görgü tanıkları, ölü, kayıp ve tutuklu yakınları, yetkililer, aktivistler ve insani yardım görevlileri.

af örgütü ortadoğu ve kuzey afrika bölgeleri araştırma ve teyit departmanı direktörü philip luther, irak’taki durumu şu sözlerle özetledi:

"irak’ta sünni araplar, işid’in zulmünden ve savaşın vahşetinden kaçtıktan sonra, güvenlik güçlerinin ve milislerin acımasız intikam saldırılarına maruz kalıyor ve örgütün işlediği suçlardan sorumlu tutuluyor."

"irak, şu an işid kaynaklı gerçek ve ölümcül güvenlik tehdidiyle karşı karşıya. ancak bu yargı dışı idamları ve gözaltındaki kayıpları, işkenceyi vekeyfi tutuklamaları gerekçelendirmiyor" diyen luther sözlerini şöyle sürdürdü:

"musul operasyonunun başlamasıyla, iraklı yetkililerin bu korkunç ihlallerin işlenmeyeceğini garantilemek için önlemler alması çok önemli. işid’e karşı yürütülen askeri harekâtı destekleyen ülkelerin, bu ihlallere göz yummaya devam etmeyeceğini göstermesi lazım."

'spiker katliamının faturası'

haziran 2016’da felluce’yi işid’den kurtarma operasyonu sırasında ordunun ve şii milislerin ele geçirdiği saklaviye bölgesi, büyük ihlallere sahne olan ve raporda değinilen bölgelerden biri.

anbar valisinin yürütmüş olduğu soruşturmanın rakamlarını baz alan af örgütü'ne göre, bu bölgede 49 kişi milisler ve ordu tarafından öldürüldü. 643 kişi hâlâ kayıp. saklaviye’den kaçan bir görgü tanığı, insan hakları örgütüne şii milisler tarafından tutuklandığında yaşadıklarını anlattı. akrabalarından hâlâ 17 kişinin kayıp olduğun anlatan tanık, gördükleri muameleyi şu sözlerle özetledi:

"bana ve diğerlerine, ellerine alabildikleri her şeyle vurdular. metal sopalar, kürekler, borular, elektrik kabloları… vücuduma postallarıyla çıktılar. beni tahkir ettiler. bunun bin 700 harbiye okulu öğrencisinin öldüğü spiker katliamının faturası olduğunu söylediler. iki kişi gözlerimin önünde öldü."

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;