Filistin

Af örgütü: İsrail savaş suçu işledi

Uluslararası Af Örgütü, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda sivilleri "kasıtlı ve gerekçesiz" hedef aldığını ve savaş suçu işlediğini açıkladı. Hamas ve Filistin Yönetimi raporu olumlu karşıladı.

7 Temmuz'da başlayan ve 51 gün süren saldırılarda 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkıldı. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

uluslararası af örgütü, konuya ilişkin yayınladığı raporda, israil'in kasıtlı olarak gazze'deki simge yapıları hedef aldığı ve bunun uluslararası insani hukuka aykırı olduğunu belirterek, saldırıların bağımsız ve tarafsız olarak soruşturulması için çağrıda bulundu. raporda, şu ifadeler yer aldı:

"israil ordusu saldırmadan önce, binaların sakinlerini oldukları yerleri terk etmeleri konusunda uyarırken, saldırılarda yakın binalardaki çok sayıda insan yaralandı, yüzlercesi de evlerini, işyerlerini, kişisel eşyalarını kaybetti. saldırılardan dolayı panikleyen civardaki sakinler aceleyle binaları terk ederken, önemli belgeler, mücevherat ve birikimleri de dahil olmak üzere kişisel eşyalarını kurtaramadı. içerisinde çeşitli ofisler, bir sağlık kliniği, otopark ve alışveriş merkezinin bulunduğu refah'taki belediye ticaret merkezi beton yığınına dönüştürüldü. bu binadaki işyerleri, şimdi geçim sıkıntısı çeken yüzlerce ailenin geçim kaynağıydı. israilli yetkililer, yıkılan binalardan birinin hamas'ın komuta merkezine ev sahipliği yaptığı, bir diğerinin ise 'filistinli militanların aktiviteleriyle bağlantılı olduğu' gerekçesi dışında 4 binayı neden yerle bir ettiğine dair başka herhangi bir bilgi vermedi."

örgüt, israil'in söz konusu saldırılarına ait bulguların israilli yetkililere gönderildiğini, bu saldırıların kime yönelik ve neden yapıldığına dair açıklama talebinde bulunduklarını belirterek, sivillere yönelik riskin en aza indirilmesi ile bu konuda herhangi bir soruşturmanın yürütülüp yürütülmediğini sorduklarını ancak israil tarafından kendilerine verilen cevapların hiçbir soruyu karşılamadığı kaydedildi.

"sorumlular, adalet karşısına çıkarılmalı"

raporun detaylarına ilişkin açıklama yapan örgütün ortadoğu ve kuzey afrika programı direktörü philip luther, şunları belirtti:

"elimizdeki tüm kanıtlar, bu büyük çaplı yıkımın hiçbir askeri gerekçe olmadan, kasten düzenlendiğini gösteriyor. hem zemindeki gerçekler, hem de israil askeri sözcülüğünden saldırılar zamanında yapılan açıklamalar, bu saldırılarla gazze halkına karşı toplu bir cezalandırmanın yapıldığına, halkın zaten istikrarsız olan geçim kaynaklarının yok edilmesi için tasarlandığına işaret ediyor. israilli yetkililerin, yıktıkları binanın bir kısmının askeri maksatlı olarak kullanıldığına inanmak için iyi sebepleri olsa bile, sivillerin ve sivillerin mallarının zarar görmesinin en aza indirilmesini sağlayacak saldırı metotlarını seçmekle yükümlüydüler. savaş suçları, bağımsız ve tarafsız olarak soruşturulmalı, sorumluları adaletin karşısına çıkarılmalıdır. evleri ve geçim kaynakları kanunsuz şekilde harap edilenler, adalet ve tam tamirat masraflarının karşılanmasını hak ediyor."

"israil'in yargılanma zamanı geldi"

filistin kurtuluş örgütü (fkö), uluslararası af örgütü'nün israil'in yaz boyunca gazze'ye düzenlediği saldırılarda savaş suçu işlediğini yönündeki raporunu 'yapıcı' olarak nitelendirdi.

fkö yürütme kurulu üyesi vasıl ebu yusuf, "israil'in yargılanması ve cezalandırılması için daha fazla çaba gösterilmesi" gerektiğini ifade etti.

birleşmiş milletler (bm) insan hakları konseyi'nin raporunun göz önüne alması gerektiğini vurgulayan ebu yusuf açıklamasında, "israil, gazze saldırıları sırasında vatandaşları kalkan olarak kullandı, katliamlar yaptı. israil'in yargılanmasının zamanı geldi. artık, kanunların üzerinde bir devlet olmasına son verilmeli" ifadelerini kullandı.

hamas sözcüsü sami ebu zuhri tarafından yapılan yazılı açıklamada ise "af örgütü'nün raporu, israil'in gazze'de savaş suçu işlediğine dair net işaretler taşıyor. rapor, israil'in suçlu bulunmasını gerektiren delillerden oluşuyor. liderlerinin uluslararası hukuk kurumlarında yargılanması lazım" denildi.

açıklamada, "raporun sonucuna binaen" filistin yönetiminden, başta uluslararası ceza mahkemesi (ucm) olmak üzere uluslararası kurumlara başvurmak için hızlıca harekete geçmesi istendi.

israil'in, yıllardır abluka altında tuttuğu gazze'ye 7 temmuz'da başlattığı ve 51 gün süren saldırılarında, 2 bin 150'den fazla kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;