İşgal sonrası Afganistan

Afganistan Talibanı seçimlere karşı

5 Nisan'da yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimleri Taliban tehdidi altında. Güvenlik gerekçesiyle 62 ilçede seçim yapılamayacak.

Konular: Afganistan
5 Nisan'da yapılacak cumhurbaşkanlığı ve il şura seçimlerinde yarışacak adaylar, seçim kampanyalarını başlattı. [Reuters]

seçmenleri, seçim çalışanlarını ve güvenlik güçlerini tehdit eden taliban, seçimleri sabote etmek için saldırılarda bulunacağını açıkladı.

taliban sözcüsü qari yusuf ahmadi, ‘utanç verici’ olarak nitelendirdiği seçimleri engellemek için tüm militanlara saldırı çağrısında bulundu. 

 

DOSYA: İŞGAL SONRASI AFGANİSTAN

ahmadi, cumhurbaşkanı hamid karzai'nin yerine geçecek kişinin abd tarafından çoktan belirlendiğini öne sürdü. amerikan yönetiminin afgan halkını köleleştirmeye çalıştığını belirten ahmadi, kimsenin bu oyuna gelmemesi gerektiğini söyledi.

içişleri bakanlığı ise seçimin güvenli ortamda geçmesi için gerekli önlemlerin alındığını ve taliban'ın müdahalesine izin verilmeyeceğini bildirdi. ancak ülke genelinde 62 ilçede güvenlik nedeniyle seçim yapılmayacağı açıklandı.

karzai yarışmayacak

afganistan cumhurbaşkanı hamid karzai, geçen hafta yayımlanan röportajda 13 yıllık savaşın ardından abd’ye çok kızgın olduğunu söylemişti. karzai, 5 nisan’daki seçimlerden sonra görevini bırakacak.

afganistan'da 2009’da düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimini hedef alan saldırılarda 30 sivil ve 26 asker hayatını kaybetmişti.

birleşmiş milletler’e (bm) göre, 2009’dan beri afganistan’da 14 bin sivil hayatını kaybetti. sadece 2013'te 3 bine yakın kişi ölürken, 5 bin 656 kişi de yaralandı.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;