Afganistan

Afganistan'a seçim kutlaması

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Afganistan'daki Cumhurbaşkanlığı ve Vilayet Şurası seçimlerinden dolayı Afgan halkını tebrik etti.

Konular: Orta Asya
Taliban'ın tehditlerine rağmen Afganistan'da seçime rekor katılım oldu. [AFP]

afganistan'daki seçimler nedeniyle bir mesaj yayımlayan birleşmiş milletler (bm) genel sekreteri ban, seçimlerin, “afganistan'da gücün ilk demokratik geçişi açısından önemli bir adım” olduğunu söyledi.

oy verme işlemine katılan milyonlarca kadın ve erkeğin oy pusulalarının, “cesaretin bir göstergesi” olduğunu belirten ban, böylelikle “afganistan'ın geleceğini şekillendirmede haklarını kullandıklarını” belirtti. 

afganistan halkının önemli bir başarı sağladığını kaydeden ban, afganların oylarını kullanmaları konusunda tehdit ve gözdağı aldığını, oylarını kullanırken de şiddet suçu işleyenlerin kazanamayacakları konusunda güçlü mesaj gönderdiklerini bildirdi.

Afganistan seçimlerine kadınların katılımında büyük artış oldu.
[[AFP - Arşiv]]

genel sekreter ban, özellikle kadınların seçimlere ‘güçlü katılımı’nın altını çizerken, seçim çalışanları, gözlemciler, adaylar ve her şeyden önce tüm oy verenler gibi kadınların kendi toplumunda hak ettikleri yeri almalarının ve erkekler gibi kendi ülkelerinin geleceğinde eşit bir şekilde söz sahibi olmalarının önemine vurgu yaptı.

seçimlerde, profesyonelliğinden ve vatandaşların oy kullanmalarını sağlamasından dolayı afganistan ulusal güvenlik güçlerini öven ban, güvenlik güçlerinin tüm ciddi güvenlik tehditlerine rağmen işlerini özveri içinde yaptıklarını belirtti.

ban, afgan halkından, çıkarları konusunda, şeffaf bir şekilde ve adilce eleştirme sorumluluklarını yerine getirdikleri gibi, seçim kurumlarını desteklemeye de devam etmelerini istedi. 

kaynak: anadolu ajansı ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;