İşgal sonrası Afganistan

Afganistan'da seçim

Taliban tehdidi altındaki Afganistan cumhurbaşkanlığı seçimi yapılıyor. 352 bin güvenlik görevlisi, seçimin güvenliğini sağlamaya çalışıyor.

Konular: Afganistan, Orta Asya
Cumhurbaşkanı Hamid Karzai bu seçimde aday olmadı. [AFP]

12 milyon seçmenin bulunduğu ülkede, sekiz aday cumhurbaşkanlığı koltuğunu hamid karzai’den devralmak için yarışıyor.

2001'deki nato müdahalesinden beri cumhurbaşkanlığı görevini yürüten hamid karzai, bu seçimde aday olmadı. cumhurbaşkanı adayları arasında öne çıkan isimler eski dışişleri bakanları abdullah abdullah ve eşref gani ile eski maliye bakanı zalmay resul.

adayların cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturabilmesi için, oyların yüzde 50’sinden fazlasını almaları gerekiyor. eğer bu oranı geçen olmazsa, en yüksek oy alan iki isim 28 mayıs’taki ikinci turda yarışacak.

2009’daki seçime usûlsüzlük iddiaları damga vurmuştu. bu seçimde, benzer iddiaların önünü kesmek için alınan önlemler arttırıldı. başta abd olmak üzere pek çok ülkeden yetkililer, 126 milyon dolar yardımda bulundukları seçimi gözlemliyor. 200 bin afgan gözetmenle birlikte her seçim sandığına ortalama 10 gözetmen düşüyor.

1978'ten bugüne Afganistan

  • sovyet sosyalist cumhuriyetler birliği, 1978'te dönemin başbakanı muhammed davud han'ı darbeyle indirdi.
  • sovyetlerin 1989'da ülkeden çekilmesinin ardından başa geçen cumhurbaşkanı muhammed necibullah 1992'de devrildi. kabil mücahitlerin kontrolüne geçti.
  • iç savaş sürerken kurulan taliban, 27 eylül 1996'da kabil'e girerek iktidarı ele geçirdi.
  • taliban iktidarı, afganistan'da, abd liderliğindeki nato birliklerinin 2001'deki saldırısına kadar devam etti.
  • abd, 11 eylül 2001 saldırılarını gerekçe göstererek afganistan'ı işgal etti.

 

al jazeera’ye konuşan afganistan’daki birleşmiş milletler misyonu başkan yardımcısı nicholas haysam, “afganistan’da önceden bu kadar hazırlanılmış bir seçim hiç olmadı. herşey planlanan zamanda yapıldı.” dedi.

güvenlik önlemleri üst seviyede

abd öncülüğündeki nato birliklerinin yıl sonunda ülkeden ayrılmasının planlanması, bu seçimin önemini artırıyor. taliban’ın 2001’de devrilmesinin ardından üçüncü kez sandığa gidilecek ülkede, cumhurbaşkanlığı makamı ilk defa demokratik yollardan devredilecek.

taliban’ın seçimi hedef alacağını açıklaması üzerine güvenlik önlemleri azami seviyeye çıkarıldı. 352 bin güvenlik görevlisi, 28 bin 500 merkezde yapılacak seçimin güvenliğini sağlamaya çalışıyor.

taliban seçime karşı

halka seçim faaliyetlerine katılmaması yönünde tehditlerde bulunan taliban, 2005 ve 2009 seçimlerinde ülkenin güneyindeki oy kullanma merkezlerini hedef almıştı. 2009’da düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimini hedef alan saldırılarda 30 sivil ve 26 asker hayatını kaybetmişti.

taliban, seçim için hazırlık sürecinin başlamasından hemen sonra seçimleri boykot ettiğini açıklamıştı. taliban, cumhurbaşkanı seçilecek kişinin çok daha önceden washington tarafından belirlendiğini iddia ediyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;