Afrika

‘Afrika fillerinin soyu tükenebilir’

Dişleri için avlanan Afrika fillerinin nesli tükenme tehdidi altında. Son yüzyılda Afrika'daki fil sayısının 10 milyondan 500 bine düştüğü tahmin ediliyor.

Konular: Afrika
Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki Garamba Milli Parkı'nda çalışan bekçiler, öldürülen fillere bakıyor. [Fotoğraf: AP]

nesli tehlike altında olan yabani hayvan ve bitki türlerinin ticaretini denetleyen birleşmiş milletler bağlantılı cites, afrika fillerinin neslinin tükenme tehlikesi altında olduğunu açıkladı.

özellikle asya ülkelerinde fillerin dişleri, geleneksel tıpta ve dekoratif malzeme olarak kullanılıyor. fil dişine karşı duyulan ilgi afrika fillerinin kaçak avlanmalarına yol açıyor. organize suç çeteleri ve isyancı milisler afrika’daki etkinliklerini sürdürmek için fil dişlerini asya’ya kilosu binlerce dolardan satıyor.

cites genel sekreteri john scanlon, “endüstriyel çapta yasadışı avlanma ve kaçakçılıkla karşı karşıyayız. ancak buna karşı artan bir mücadele de var. uganda, tanzanya ve kenya gibi doğu afrika ülkelerinde pek çok avcı yakalandı” şeklinde konuştu.

cites’e göre son on yılda orta afrika’daki fillerin sayısı yüzde 60 oranında azaldı. kıtanın doğusu ve batısında da zaman geçtikçe fil görmek zorlaşıyor. eğer daha sıkı korunmazlarsa önümüzdeki on yıl içerisinde afrika fillerinin nesli yok olma tehlikesi altında. 

2011’de 25 bin, 2012’de ise yaklaşık 22 bin fil öldürüldü. 2013’te de 20 bini aşkın afrika fili öldürüldü.

ancak sayı zamanla azalsa da, fillerin doğum hızı öldürülme hızlarından yavaş olduğu için fil nüfusu da düşüyor.

cites, 20.yüzyılın başında afrika’daki fil sayısının 10 milyon civarında olduğunu belirtiyor. 1980’de 1,2 milyona düşen afrika fili sayısının şu anda 500 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;