Çözüm süreci

'Afrin'e saldırılırsa süreç biter'

Nusra Cephesi'nin, Kobani'nin batısındaki 1 milyon nüfuslu Afrin'e saldırmaya hazırlandığını söyleyen KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık, "Kobani düşerse veya Afrin'e saldırılarsa, Türkiye'deki çözüm süreci biter" diye konuştu. Bayık, ABD'nin PYD ve YPG ile temas halinde olduğunu da doğruladı.

HDP KCK yönetiminin yanıtını İmralı'ya götürmesi bekleniyor [Fotoğraf: ANF / Arşiv]

kck eşbaşkanı cemil bayık, ingiliz gazetesi independent’a verdiği röportajda, irak şam islam devleti’nin (işid) artık kobani’yi ele geçiremeyeceğini söyledi. bayık, kobani’nin batısındaki afrin’in ise nusra cephesi’nden gelecek saldırının tehdidi altında olduğunu belirtti.

kobani’de işid’e karşı doğu ve güney cephelerinde ilerleme kaydedildiğini söyleyen bayık, halen kentin yarısını kontrol altında tutan örgütün kaçarken camileri havaya uçurduğunun da altını çizdi.

‘afrin'e saldırılırsa süreç biter’

kck eşbaşkanı, kobani’nin yaklaşık 200 kilometre batısındaki afrin’de yaşayan 1 milyon kişinin, el kaide bağlantılı nusra cephesi’nin saldırısına maruz kalacağını söyledi. nusra cephesi'nin, 200 bin kadar sığınmacının da yaşadığı afrin sınırına ilerlediğini söyleyen bayık, “köylüleri arayıp, ‘kaçın, sizi öldüreceğiz’ diyorlar. işid gibi bunlar da psikolojik savaşı kullanıyor. önce panik yaratıp sonra saldırıyorlar” diye konuştu.

"türkiye’nin nusra cephesi ile bağlantıları olduğunu" iddia eden bayık, türkiye sınırındaki üç kürt kantonunun da saldırı altında olduğuna dikkat çekti. bayık, “eğer kobani düşerse veya nusra cephesi afrin’e saldırırsa, türkiye’deki çözüm sürecinin devam etmesi mümkün değildir” diye konuştu.

‘türkiye’deki kürtler afrin için de sokağa çıkabilir’

türkiye’nin nusra cephesi’ni durduracak nüfuzu olduğunu söyleyen bayık, aksi halde 2013 mart’ında başlayan ateşkesin bozulabileceğini ifade etti. 6-7 ekim tarihlerinde kobani'ye destek eylemlerinde yaşananları hatırlatan bayık, "afrin’e yönelik bir katliam tehdidi halinde türkiye, irak, suriye ve iran'da yaşayan 30 milyon kürt’ün sessiz kalamayacağını ve öfkeyle sokaklara çıkacağını" söyledi.

‘abd, pyd ve ypg ile temas halinde’

pyd ve ypg’nin kck çatısında olmasına rağmen doğrudan kontrolü altında olmadığını vurgulayan cemil bayık, "abd’nin ‘terörist’ olarak tanıdığı pkk ile doğrudan temas halinde olmadığını ancak pyd ve ypg ile görüştüğünü" söyledi.

kobani’deki kürt savaşçıların abd hava kuvvetleri ile doğrudan temas halinde olduğunu söyleyen bayık, “sahada teması sağlayan kimse olmasa, abd’nin hava saldırıları ve mühimmat desteği için koordinat verilmesi mümkün olmazdı” diye konuştu.

kobani'nin batısındaki bir tepede konuşlanan işid üyelerinin hava saldırılarından önce tepedeki evlere saklandığını söyleyen bayık, bu savaşçıların saldırıların ardından tepedeki mevzilerine geri döndüklerini söyledi. cemil bayık, 19 ekim’de abd’nin silah ve cephane yardımının da kürt savaşçılara moral verdiğini söyledi. 

kaynak: independent

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;