Türkiye

Ağar cezaevine dönmeyecek

Anayasa Mahkemesi, denetimli serbestlik hakkını sınırlayan kanunun ilgili maddesini iptal etti. Eski İçişleri Bakanı hakkındaki infaz, itirazı sonuçlanıncaya dek durdurulmuştu.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Hapis cezası almıştı

Yenipazar Cezaevi'nde kalmıştı

Avukatları itiraz etmişti

Ağar, cezaevinde 1 yıl kaldıktan sonra denetimli serbestlik hükümlerinden yararlanarak çıkmıştı. [Cihan]

anayasa mahkemesi, ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazı hakkında kanun'un "denetimli serbestlikle tahliye olanların yeniden soruşturma veya kovuşturma geçirmesi halinde cezaevine geri dönmelerini" öngören hükmünü iptal etti. bu karar, eski içişleri bakanı mehmet ağar'ın cezaevine dönmeyeceği anlamına geliyor. denetimli serbestlikle cezaevinden çıkan ağar hakkındaki infaz durdurulmuştu.

anayasa mahkemesi, perşembe günü aydın 2. ağır ceza mahkemesi ve aydın infaz hakimliği'nin iptal başvurularını görüştü. mahkeme, kanun'da yer alan ilgili maddenin ilk bendinin iptal istemini yetkisizlik gerekçesiyle reddetti. diğer iki bendi ise iptal etti.

iptal edilen hükümler

kanunun iptal edilen (b) bendi "denetimli serbestlik tedbiri uygulanmaya başlanmasından önce işlediği iddia olunan ve cezasının üst sınırı yedi yıldan az olmayan bir suçtan dolayı soruşturma veya kovuşturmaya devam edilmesi halinde, denetimli serbestlik müdürlüğünün talebi üzerine, infaz hakimi tarafından, hükümlünün kapalı ceza infaz kurumuna gönderilmesine karar verilir" hükmünü düzenliyordu.

(c) bendi ise "denetimli serbestlik tedbiri uygulanmaya başlandıktan sonra işlediği iddia olunan ve cezasının alt sınırı bir yıl veya daha fazla olan kasıtlı bir suçtan dolayı soruşturma veya kovuşturma başlatılması halinde, denetimli serbestlik müdürlüğünün talebi üzerine, infaz hakimi tarafından, hükümlünün kapalı ceza infaz kurumuna gönderilmesine karar verilir" hükmünü içeriyordu.

ağar'ın infazı durmuştu

mehmet ağar, susurluk davası kapsamında hapis cezası almış ve aydın'ın yenipazar cezaevinde bir yıl kaldıktan sonra denetimli serbestlik hükümlerinden yararlanarak çıkmıştı.

ankara 13. ağır ceza mahkemesi'nin altındağ nüfus müdürü macit baskın'ın 1993'te öldürülmesiyle ilgili iddianameyi kabul etmesi üzerine, mehmet ağar hakkındaki denetimli serbestlik uygulaması kaldırılmıştı.

bunun üzerine muğla infaz hakimliği, ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazı hakkında kanun gereğince ağar'ın tekrar kapalı ceza infaz kurumuna gönderilmesine karar vermişti.

bu karara, ağar'ın avukatlarının yaptığı itirazı değerlendiren ankara 11. ağır ceza mahkemesi, ağar hakkındaki "infazın durdurulmasına" karar vermiş ve infaz hakimliğinin kararına dayanak gösterilen kanun maddesinin ilgili bendlerinin iptali için anayasa mahkemesi'ne başvurmuştu.

ankara 11. ağır ceza mahkemesi, ileride telafisi mümkün olmayan zararların meydana gelmesini önlemek amacıyla ağar hakkındaki infazın, anayasaya aykırılık itirazı sonuçlanıncaya kadar durdurulmasına karar vermişti.

başvurunun ilk incelemesini yapan anayasa mahkemesi, ankara 11. ağır ceza mahkemesi'nin yetkisizliği nedeniyle başvuruyu reddetmişti.

yüksek mahkeme, itiraz konusu kuralın infazla ilgili olduğuna, bu nedenle başvuruyu ancak infaz hakimliğinin yapabileceğine hükmetmişti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;