İran

Ahmedinejad: İran da politikasını değiştirmeli

Eski İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İran dahil bölge ülkelerinin özellikle Suriye’deki politikasını değiştirmesi gerektiğini savundu. Mayıs ayında İran’da düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olduğunu açıklayan Ahmedinejad, dini lider Hamaney’in kendisinin adaylığını istemediği şeklindeki haberleri reddetti, sadece o yönde bir tavsiyede bulunduğunu belirtti.

eski iran cumhurbaşkanı mahmud ahmedinejad, iran, türkiye ve suudi arabistan başta olmak üzere bölge ülkelerinin özellikle suriye’deki politikasını değiştirmesi gerektiğini söyledi.

al jazeera’ye demeç veren ahmedinejad, suriye’de çözümün ancak iran ve körfez ülkelerinin de taraf olduğu ciddi bir diyalogla gerçekleşebileceğini ifade etti:

“herkesin politikasını değiştirmesi lazım. suudi arabistan, türkiye, katar, kuveyt, birleşik arap emirlikleri, bahreyn ve hatta iran, umman ve suriye’nin de mevcut dış politikasını değiştirmesi lazım. beraber oturup, neden birbirimizle savaştığımızı konuşmamız lazım. neden? bu savaş dışarıdan bize dayatılan bir savaş. hepimizi zayıflattı ve kendi kaynaklarımızı tüketti. bu çok kötü. ciddi bir diyalog için çağrı olması lazım. barışı ve uyumu sağlamak için aramızdaki ortak noktalardan yola çıkmamız gerek.”

iran’ın dini lideri ali hamaney’nin aksi yöndeki tavsiyesine rağmen mayıs ayında iran’da düzenlenecek cumhurbaşkanı seçimleri için adalığını açıklayan ahmedinejad, hamaney’in kendisinden aday olmamasını istemediğini, sadece o yönde bir tavsiyede bulunduğunu belirtti.

ahmedinejad, iran’ın iç ve dış konjonktürü nedeniyle adaylığını açıklamaya ihtiyaç duyduğunu söyledi.

al jazeera'nin mahmud ahmedinejad röportajının tamamı 20 nisan'da yayınlanacak.

kaynak:al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;