1915 olayları

AİHM'deki Perinçek davası temyize

1915 olaylarıyla ilgili sözleri için İşçi Partisi Genel Başkanı'nı mahkûm eden İsviçre, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki davayı Büyük Daire'ye taşıdı. Türk Dışişleri Bakanlığı tepkili.

İsviçre "Ermeni soykırımının inkâr edilmesini yasaklayan" yasayı ihlal ettiği gerekçesiyle Perinçek'i 90 gün hapse mahkûm etmişti. [AA]

avrupa insan hakları mahkemesi (aihm),  doğu perinçek'in, 1915 olaylarına ilişkin ermeni iddiaları hakkındaki açıklamaları nedeniyle isviçre'de ceza alması üzerine verilen ihlal kararıyla ilgili davanın, büyük daire'de görülmesine karar verdi.

isviçre’nin mart ayında yaptığı temyiz başvurusunu inceleyen beş yargıçtan oluşan mahkeme paneli, davanın büyük daire tarafından değerlendirilmesini kararlaştırdı.

büyük daire'nin gerek görmesi halinde bir kez daha duruşma yapılabilecek.

perinçek, isviçre'nin 9 mart 2007'de verdiği cezanın ardından 2008'de aihm'e başvurmuştu.

mahkeme 17 aralık 2013'te aldığı kararla isviçre’nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmetmişti.

dışişleri bakanlığı tepkili

türk dışişleri bakanlığı davanın temyize taşınmasına tepkili. bakanlık resmi sitesinde şu açıklamayı yaptı:

"avrupa insan hakları mahkemesi’nin (aihm), 'perinçek-isviçre' davasında verdiği 17 aralık 2013 tarihli karara karşı isviçre tarafından yapılan büyük daire başvurusu dün kabul edilmiştir.

aihm’nin 'özgür, demokratik ve hukukun üstünlüğü ilkesine bağlı toplumların temel unsuru olan ifade özgürlüğünün korunması' ilkesine vurgu yapan 17 aralık 2013 tarihli kararına karşı isviçre, tamamen siyasi saiklerle davayı büyük daire’ye taşımıştır.

konunun büyük daire’de münhasıran hukuki mülahazalarla ele alınacağına güveniyoruz.

aihm içtihatları ve hukukun temel ilkeleri gözetildiğinde, aihm’nin 17 aralık 2013 tarihli kararından farklı bir sonucun çıkması düşünülemez.

böylelikle bir kez daha, tarihin ve hukukun siyasileştirilmesine yönelik girişimlere karşı gerekli cevap verilmiş ve demokratik toplumların yapıtaşı olan ifade özgürlüğünün teminat altında olduğu kuvvetli bir şekilde teyit edilmiş olacaktır."

90 gün hapis cezası

perinçek, isviçre’de 2005 yılında çıkarılan "ermeni soykırımının inkâr edilmesini yasaklayan" yasanın yürürlüğe girmesinin ardından bu ülkeye gitmiş ve üç kentte katıldığı konferanslarda ermeni iddialarını reddeden konuşmalar yapmıştı.

isviçre mahkemeleri bunun üzerine perinçek'i 90 gün hapse mahkûm etmişti.

kaynak: anadolu ajansı, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;