Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi

AİHM'den Youtube kararı: İfade özgürlüğü ihlâl edildi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye'nin 2008-2010 arası Youtube'a erişim engeli kararının ifade özgürlüğünü ihlâl ettiğine hükmetti.

[Fotoğraf: Reuters / Arşiv]

avrupa insan hakları mahkemesi (aihm), türkiye’nin 2008’de video paylaşım sitesi youtube’a erişimi engelleme kararının ifade özgürlüğü ihlâli olduğuna hükmetti.

kararda youtube’un akademisyenler için önemli bir bilgi kaynağı olduğuna dikkat çeken mahkeme, erişim engelinin kişilerin bilgi edinme ve paylaşma hakkında da engel olduğunu savundu. mahkeme ayrıca youtube’un sosyal ve siyasi alanlarda ihtiyaçları karşılayan içeriklere sahip, vatandaş gazeteciliğine uygun bir platform olduğunu ifade etti.

karar

aihm, yasal zemini olmayan engelle başvuru sahiplerinin bilgi alma ve paylaşma hakkının ihlâl edildiğini belirterek, ülke içi mahkemelerin internet adreslerindeki bazı içerikler nedeniyle kapsamlı engel getirme yetkisine sahip olmadığı belirtildi.

türk mahkemenin kararına zemin teşkil eden 5651 sayılı kanunun bir internet sitesindeki içerik nedeniyle tüm sitenin erişime kapatılmasına dair bir hüküm içermediğinin daha önceki bir aihm kararında (karar 3111/10) zaten ifade edildiğine de dikkat çekildi.

mahkeme, avrupa insan hakları sözleşmesi’nin 10. maddesine (ifade özgürlüğü), 6. maddesine (adil yargılanma hakkı) ve 46. maddesine (kararların bağlayıcılığı ve uygulanması) referans yaparak kararını açıkladı. avukat serkan cengiz’in tazminat talebi ise reddedildi.

başvuru

istanbul bilgi üniversitesi hukuk fakültesi öğretim üyesi prof. dr. yaman akdeniz, ankara üniversitesi siyasal bilgiler fakültesi öğretim üyesi yrd. doç. dr. kerem altıparmak ve avukat serkan cengiz 2010’da aihm’ye başvurdu. başvuru sahipleri önce ankara sulh ceza mahkemesi’nin kararına itiraz etmiş, ülke içi yargı yolunu tüketince aihm’ye başvurmuştu.

erişim engeli

youtube’a erişim, ‘mustafa kemal atatürk’ün anısına hakaret’ içeren 10 video nedeniyle 5 mayıs 2008’den 30 ekim 2010’a kadar engellenmişti. yasak, söz konusu videoların yasal hakkına sahip olan şirketin yetkililerinin türkiye’de savcılık birimleriyle temas kurması ve videoların kaldırılması üzerine sonlandırılmıştı.

kaynak: aihm

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;