Göç

“Akdeniz’de boğulan insanlığımızdır”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 60 ülkeden binin üzerinde işadamı ve finans dünyası temsilcisinin katıldığı B20 Türkiye Konferansı'nda uluslararası toplumu, mültecilere yönelik tutumu nedeniyle eleştirdi.

Küresel ekonominin gündemindeki konuların masaya yatırılacağı B20 Türkiye Konferansı'nın açılışına Cumhurbaşkanı Erdoğan da katıldı. [Fotoğraf: AA]

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan, b20 konferansı’nın açılış töreninde konuştu. erdoğan’ın gündeminde mülteciler, g20 ve bm güvenlik konseyi vardı:

“sadece bir ekonomik işbirliği zemini olarak işlemesi halinde g20 arzu edilen etkiye sahip olamaz. g20'nin aynı zamanda küresel barış ve istikrara da katkı yapmasını sağlamak zorundayız. çünkü küresel düzeyde barış, huzur, güven ortamı sağlanmadan ekonomik hedeflere ulaşılabilmesi mümkün değildir. terör ateşinin ilk olarak nerede alev alırsa alsın, sonunda mutlaka tüm dünyayı yakıp kavuran bir felakete dönüşeceği asla unutulmamalıdır. terörle mücadele konusunda batı başta olmak üzere tüm dünyayı hassas olmaya, işbirliği yapmaya davet ediyorum

cumhurbaşkanı çarşamba günü avrupa'ya giderken bodrum sahilinde bulunan boğulmuş halde 3 yaşındaki suriyeli mülteci çocuk aylan kürdi'ye de atıfta bulundu. küresel güvenlik sisteminin eksikliklerine işaret etti: 

"akdeniz’i mülteciler için mezara dönüştüren avrupa ülkeleri, hayatını kaybeden her mültecinin vebalini taşımaktadır. 3 yaşındaki bir yavru bizim sahillerimize vuruyor. bunun hesabını tüm insanlık vermeyecek mi? küresel güvenlik sistemi işlemiyor. bm güvenlik konseyi daimi üyesi olan beş ülkenin çıkarları dışında hiçbir sorunla ilgilenmeyen bir yapı haline dönüşmüştür. bunun için biz ‘dünya beşten büyüktür’ diyoruz. dünya, içinden bir tanesinin iki dudağı arasında mahkûm edilemez. erdoğan söylediği için dünya medyası kötü olarak lanse edecek. ben hakkı hayatım boyunca söylemeye devam edeceğim. akdeniz’de boğulan sadece mülteciler değildir, insanlığımızdır. avrupa ülkelerinin mültecileri niteliklerine göre tasnif ederek seçim yapma teşebbüsü insani değil. biz ezidisini de, türkünü de, kürdünü de, şiisini de, sünnisini de aldık. biz 2 milyon kişiyi misafir ediyoruz. avrupa’nın tamamı 200 bin civarında mülteciyi misafir ediyor. türkiye bir haftada 20 bin kişilik kamp kurabiliyorken, avrupa’daki mülteciler çok kötü şartlarda."

'batı inandırıcılığını kaybediyor'

cumhurbaşkanı batı'nın kuzey afrika ve ortadoğu'da petrol olan yerlere el koyduğunu savunurken şunları söyledi: 

"kapısına dayanan mültecilere bile tahammül edemeyen batı'nın irak'a, suriye'ye, libya'ya özgürlük, barış ve refah götürmek için çalıştığı iddiası inandırıcılığını kaybediyor. orada yapılan ne biliyor musunuz? onu da açık söylüyorum, 'libya'da, irak'ta petrol var. oradaki petrol kuyularına el koyalım'. şu anda öyle değil mi? irak'ın petrol kuyularının yüzde 80'i batı'nın elinde. onlar işletiyor, onlar oradan bunun kaymağını alıyor. yüzde 20'sini de 'al sen kullan' diyor. aynı şey libya için geçerli. bütün bu gerçekler ortadayken dünyadaki bu yapı kabul edilebilir bir yapı değil."

60 ülkeden binin üzerinde katılımcı

türkiye odalar ve borsalar birliği’nin (tobb) ev sahipliğinde düzenlenen konferans, 60 ülkeden 1000'in üzerinde işadamı ve finans dünyası temsilcisinin katılımı ile gerçekleştiriliyor. açılış oturumunun ardından iki günde toplam 20 oturumla küresel ekonominin gündemindeki önemli konular küresel iş dünyası ve hükümet yetkilileri tarafından tartışılacak. açılış oturumunu takiben ilk gün yapılacak oturumlarda dünyanın en büyük iş örgütü olan international chamber of commerce (milletlerarası ticaret odası) başkanı harold mcgraw iii, eurochambres başkanı richard weber ve coca cola yönetim kurulu başkanı ve ceo'su muhtar kent'in de aralarında bulunduğu küresel ekonominin önemli aktörleri konuşmacı olacak.

ayrıca tüm dünyada kobi'lere öncülük etmek için kurulan dünya kobi forumu'nun tanıtımı ve imza töreni gerçekleştirilecek. bu oturumda icc genel sekreteri john danilovich, dünya bankası başkan yardımcısı klaus tilmes, g20 sherpası gabriella ramos yer alacak.

yarın başbakan ahmet davutoğlu'nun katılımıyla devam edecek konferansta g20 finans bakanları ve merkez bankası başkanlarının katılacağı ana oturum ile çok sayıda küresel aktörün konuşmacı olacağı toplantılar gerçekleştirilecek.

merkez bankası başkanı erdem başçı'nın moderatörlüğünde imf direktörü christine lagarde, avustralya hazine bakanı joe hockey ile fransa, hindistan ve meksika'nın merkez bankası başkanları küresel ekonominin içinde olduğu yeni düşük büyüme ve çalkantılı seyir ortamını değerlendirecek.

b20 türkiye görev gücü başkanları güler sabancı, ali koç, hüsnü özyeğin başta olmak üzere 100'e yakın konuşmacının yer alacağı paralel oturumlarda ise küresel iş dünyasına yeni bir yol haritası çizilecek.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;