Bilim-Teknoloji

Akdeniz’de korkutan sıcaklık artışı

Avrupa'nın 12 ülkesinden 110 araştırmacının katıldığı araştırmanın sonuçları, Akdeniz'de su sıcaklığının tehlikeli biçimde arttığını ortaya koydu.

Konular: Bilim-Teknoloji
Akdeniz'deki sıcaklık artışı bilim insanlarını endişelendirdi. [Fotoğraf: Shutterstock]

son yıllarda sıkça gündeme getirilen akdeniz'deki deniz suyu sıcaklığının artışına somut verilerle vurgu yapan uzmanlar, deniz suyu sıcaklığındaki artışın, geçmişte benzeri görülmemiş bir hıza ulaştığına dikkati çekti.

medsea adlı projenin raporu, bugün barcelona kentinde duyurulurken, projenin başkanı patrizia ziveri, deniz suyu sıcaklığının artışındaki temel sebebin atmosferdeki karbondioksit (co2) emisyonu olduğunu söyledi. co2 emisyonunun 4'te 1'lik kısmının denize karıştığını ve bu esnada oluşan gazın asit yaydığını belirten ziveri, asitin deniz canlılarının yaşamını tehdit ettiğini kaydetti.

raporda, son 25 yılda akdeniz'deki deniz suyu sıcaklığının 0,67 derece arttığı, deniz sularındaki asidin ise 1995 yılına oranla yüzde 60  yükseldiği bildirildi. uzmanlar, önlem alınmadığı taktirde deniz sularındaki asidin artmaya devam edeceğini ve 21. yüzyıl sonunda bu artışın yüzde 152'ye ulaşacağını ifade ettiler.

akdeniz'de yaz boyunca deniz canlılarının ölümünde de ciddi bir artış gözlendiği belirtilen raporda, önlem alınmaması halinde 2050 yılında akdeniz'in doğusunda, ege ve adriyatik denizlerinde su sıcaklığında 1,5 dereceye kadar artış olacağı ve 29 dereceye ulaşacağı uyarısında bulunuldu.

uzmanlar, sıcaklık artışıyla akdeniz'de denizanalarının çok daha fazla üreyeceğini ve kısa bir sürede akdeniz'in denizanalarının istilasına uğrayabileceğini vurguladılar.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;