Çözüm süreci

Akdoğan: Suriye Kürtleri müttefik

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Suriye Kürtleri'nin Türkiye'nin doğal müttefiği olduğunu söyledi. Akdoğan, "Biz barış dedikçe birileri savaş dedi. Geldiğimiz noktanın kıymetini çok iyi bilelim" dedi.

Ahmet Türk ve Yalçın Akdoğan tokalaştıktan sonra bir süre ayaküstü sohbet etti. [Fotoğraf: DHA]

türk sanayicileri ve işadamları derneği'nin (tüsiad) mardin artuklu üniversitesi'nde düzenlediği 'çözüm sürecinin iktisadi boyutuna katkı: alternatif turizm konferansı’na başbakan yardımcısı yalçın akdoğan, tüsiad başkanı haluk dinçer, mardin büyükşehir belediye başkanı ahmet türk ve bazı iş adamları katıldı. konferansta, irak şam islam devleti’nin (işid) kobani’deki saldırıları da gündeme geldi. mardin büyükşehir belediye başkanı ahmet türk, işid'in saldırılarına türkiye'nin sessiz kalmasından yakındı.

"yıllardan beri her siyasetin dile getirdiği bir söz var; 'türkler ve kürtler kardeştir'. sizin kardeşlerinizin kızları, kadınları tecavüze uğrarken uğrarken burada susmanın anlamı yok. bu suskunluk sadece türkiye'ye zarar vermiyor. geleceğimize zarar veriyoruz, geleceğimizi karartıyoruz. çözüm sürecinin olumlu bir noktada olduğu bir süreçte, çözüm süreci konusunda herkesin bütünleştiği bu süreçte çetelerin katliamı karşısındaki bu suskunluk gerçekten bizim umutlarımızı ortadan kaldırıyor.”

"kimsenin türkiye'ye ev ödevi verme lüksü yok"

ahmet türk’e “ahmet abi” diye hitap eden başbakan yardımcısı yalçın akdoğan ise, türkiye’ye sığınan suriye kürtlere yardım edildiğini hatırlattı ve “kimsenin türkiye'ye ev ödevi verme gibi bir lüksü yok. biraz da teşekkür etmek lazım. 150 bin insana kapısını, gönlünü açan türkiye'ye birisi de çıkıp allah rızası için teşekkür etmez mi? eleştirelim, sorgulayalım, 'yetersiz oldu', 'şu da yapılsın' diyelim ama teşekkür etmesini de bilelim. sadece eleştirerek siyaset yapılmaz” dedi.

akdoğan, suriyeli kürtlerin türkiye'nin tarihi dostu ve doğal müttefiği olduğuna dikkat çekti.

"suriyeli kürtler tarihsel olarak esed rejiminin değil, türkiye'nin tarihi dostu ve doğal müttefikidir. kim kiminle işbirliği yaparsa yapsın, akrabalık, komşuluk ilişkisi sebebiyle oradaki kürtler başka bir rejimin ve ülkenin olmaktan ziyade türkiye'nin tarihi dostu ve doğal müttefikidir. bu süreçlerde sırtınızı kime dayadığınız da önemli. zorda kaldığınızda o sırtınızı dayadığınız insanlar size yardıma gelmiyor. o tarihi dostlarınız ve doğal müttefiklerinizden yardım istiyorsunuz. o zaman bugün geçmişe bir sünger çekerek, durum ve pozisyonları yeniden belirlemek gerekiyor. ondan sonra insanları suçlayacaksınız."

"bu filmi artık kimse geri sardıramaz"

akdoğan, devam eden kürt sorununa çözüm sürecine de atıf yaptı, “biz barış dedikçe birileri savaş dedi. geldiğimiz noktanın kıymetini çok iyi bilelim. akan kanın durması türkiye ve milletimiz için tarihi bir dönüm noktasıdır. bu filmi artık kimse geri sardıramaz. gerilim üreterek değil, taş atarak değil, çözüm üreterek ilerleyeceğiz. çözüm sürecinin ruhu zaten diyalog” diye konuştu.

suriye’nin kuzeyinde işid ve ypg arasındaki çatışmalar sürüyor. kobani’de işid saldırılarından kaçan 150 binden fazla suriyeli kürt türkiye’ye sığındı.

kaynak: dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;