Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu

Akdoğan'dan ‘Kumpas' açıklaması

Başbakan’ın Başdanışmanı Yalçın Akdoğan, ‘Orduya kumpas kuruldu’ sözlerine açıklık getirdi, Ergenekon, Balyoz gibi spesifik bir davayı kastetmediğini söyledi.

Konular: Türkiye
Başbakan'ın başdanışmanı Akdoğan, "Erdoğan ve Gelecek Yönetimi" başlıklı yazısında yeni dönemin işaretlerini verdi. [AA-Arşiv]

başbakan tayyip erdoğan’ın başdanışmanı ve ak parti ankara milletvekili yalçın akdoğan, ‘orduya kumpas’ sözleriyle ilgili açıklama yaptı. akdoğan, yazısının bağlamından koparılarak gündeme taşındığını savundu.

tartışma yaratan yazı

akdoğan, istanbul’da yürütülen yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının ak parti'yi yıpratmaya dönük bir faaliyete dönüştüğünü söylemişti. 24 aralık'ta star gazetesi’ndeki köşe yazısında, "kendi ülkesinin milli ordusuna, milli istihbaratına, milli bankasına, milletin gönlünde yer edinen sivil iktidarına kumpas kuranların bu ülkenin hayrına bir iş yapmış olmayacağını çok iyi bilir" demişti.

yalçın akdoğan’ın bu açıklamaları 'hükümeti devirme girişimi' suçlamasıyla başlatılan ergenekon ve balyoz davaları ile şike davasıyla da ilişkilendirildi.

bunun üzerine akdoğan, 26 aralık’ta yeni şafak gazetesi’ndeki yazısında sözlerini açıklığa kavuşturmaya çalıştı ve şu ifadeleri kullandı:

“kendi ülkesinin istihbarat servisi, ordusu, bankası, hükümeti aleyhine faaliyetler içine girmek, onu tahrip edecek işler yapmak hiçbir makul ve meşru gerekçeyle izah edilemez. yanlış yapan kişilerin üzerine gitmek ile kurumları çökertmeye çalışmak iki ayrı iştir. ak parti iktidarı, kendisine ve milli iradeye yönelen darbeci anlayışlarla hukuk içinde mücadele ettiği kadar, hukuk ve adalet duygusunu zedeleyen gelişmelere karşı da duyarlılığını ortaya koymuştur. bu yüzden biz ergenekon sürecinde ne dediysek aynen onun arkasındayız. ancak başbakanımız defalarca bir kısım tutuklamalardan duyduğu rahatsızlığı dile getirmiştir.”

"spesifik bir davaya ilişkin bilgi yok"

yalçın akdoğan, yazısı üzerine başlayan yeniden yargılama tartışmalarının ardından pazartesi günü bu kez anadolu ajansı'na açıklama yaptı. yalçın akdoğan, kullandığı ifadenin maksadını aşan bir şekilde, bağlamından koparılarak gündeme taşındığını savundu.

akdoğan, söyledikleriyle devam eden herhangi bir dava veya soruşturmaya kesinlikle atıf yapmadığını açıkladı. "bizim ifadelerimizde spesifik olarak bir dava veya soruşturmaya yönelik bir iddia veya farklı bir bilgi bulunmamaktadır" dedi.

yalçın akdoğan, "benim bir cümleme atfen, bir kısım dava isimleri sayılarak, bunlara yönelik 'asılsız, mesnetsiz, boş, uydurma' gibi sözler sarf ediyormuşum gibi yorumlar yapılması son derece yanlıştır" dedi.

yeniden yargılama talebi

akdoğan’ın açıklamaları üzerine aralarında balyoz planı davası’nda 20 yıl hapse mahkum edilen emekli orgeneral çetin doğan’ın da olduğu 30’dan fazla balyoz hükümlüsü yeniden yargılama talebiyle mahkemeye başvurdu.

balyoz davasına bakan istanbul 10. ağır ceza mahkemesi , başvurular üzerine adalet komisyonu’ndan yeniden yargılama yapılması için yeni hakim talep etti. zira ceza muhakemeleri kanunu’na göre, kararı veren hakimler talebe ilişkin görüş bildiremiyor. bu yüzden yeni bir heyet oluşturulması gerekiyor.

özkök: üstüme düşen bir şey olursa yaparım

yeniden yargılama tartışmaları üzerine balyoz planı davası'nda ifade vermediği için sanık yakınlarınca sık sık eleştirilen eski genelkurmay başkanı hilmi özkök’ten de açıklama geldi.

vatan gazetesi’ne konuşan özkök, üstüne düşen bir şey olursa yapacağını da ekledi.

“büyük bir arzu ve ümitle izliyorum gelişmeleri” dedi. özkök, ikinci yargılama ihtimalinin gerçekleşeceği konusunda sadece dilekte bulunmadığını, inancının da aynı yönde olduğunu söyledi. 

hükümet'in gündeminde 'yeniden yargılama' yok

yeniden yargılanma konusu hükümet'in henüz tartıştığı bir konu değil. başbakan yardımcısı bülent arınç, bakanlar kurulu’ndan sonra “halen yargılaması devam eden mahkemeler için yeniden muhakemeden söz edilemez. günlük olaylarla bağlantı kurularak, yeniden yargılama yapılsın demek sadece bir temenni ifade eder. hukuki olması tartışılır” dedi.

arınç, adalet bakanlığı’nda da bir çalışma yapılmadığını söyledi.

kaynak: ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;