Kürt sorunu

Akil İnsanlar Uludere'ye gitti

Hava bombardımanı sonucu 34 kişinin hayatını kaybettiği Gülyazı köyünde anneleri dinleyen heyet üyeleri göz yaşlarına hakim olamadı.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

'Koruculuğa' tepki

Ölenler anıldı

Çözüm süreci

Heyet üyesi Yılmaz Erdoğan sık sık yaşaran gözlerini sildi.
Heyet üyesi Yılmaz Erdoğan sık sık yaşaran gözlerini sildi. [Mahmut Bozarslan / AJT]

Akillerin misyonu

akil insanlar komisyonu, çözüm sürecinin sağlıklı işleyişinden sorumlu olacak. sürece toplumsal desteği artırmakla görevli komisyonun, meydana gelebilecek aksaklıkların çözümü için de devreye girmesi bekleniyor. türkiye'nin yedi coğrafi bölgesi için oluşturulan her bir alt komisyonda dokuzar kişi yer alıyor.

türkiye’nin kürt sorununun çözüm sürecinde kurulan akil insanlar heyeti güneydoğu şırnak’taydı. akil insanlar güneydoğu grubu, 28 aralık 2011’de irak sınırındaki hava bombardımanı sonucu 34 kişinin hayatını kaybettiği uludere’nin gülyazı köyünü ziyaret etti. ölenlerin yakınları tarafından karşılanan heyet gülyazı camisinde anneleri dinledi.

grup ailelerle köyün camisinde biraraya geldi. çocukların hayallerini anlatan gözü yaşlı anneler heyet üyelerinin bazılarını da ağlattı. heyet üyesi yılmaz erdoğan sık sık yaşaran gözlerini sildi.

türkçe ve kürtçe konuşan acılı aileler, barış sürecini desteklediklerini, ancak 34 kişinin faillerinin bulunup cezalandırmalarını istediler. aileler, pkk'nın silah bırakarak çekileceğini hatırlatarak, koruculuk sisteminin lav edilmesini talep ettiler.

13 yaşındaki oğlu erkan encü’yü bombardımanda kaybeden acılarının hala taze olduğunu ifade ederek, "inşallah barış olur. biz çok umutluyuz. yüreğimize artık su serpilsin. başbakan recep tayyip erdoğan gerçekten vicdan sahibidir, failleri bulsun. hiçbir zaman umutsuz olmadık. faillerin bulunmasını başbakandan bekliyoruz. biz sadece adalet istiyoruz. artık acı taşıyacak gücümüz kalmadı. hayallerimiz bombalarla birlikte yıkıldı" dedi.

köylülerle kürtçe sohbet eden heyet üyesi yılmaz erdoğan, "çok büyük acılar yaşandı. burada yatan çocuklar belki yeri değil ama ölmeseydiler bu gün beraber fotoğraf çektirecek, birlikte dolaşacaktık. burada yatanlar savaşın kurbanlarıdır. ama barışında kahramanları olacaklar. umuyoruz bu ülkeye barış gelecek ve bu ölümler son olacaktır. bu her zaman böyle olmuştur. savaşta yitirdiklerimiz barışı getirmiştir. onlarda barışın kahramanlarıdır."

görüşmenin ardından grup mezarlığa giderek dua etti. 

siviller hedef oldu 

28 aralık 2011 gecesi türk silahlı kuvvetleri’nin irak sınırında düzenlediği hava operasyonda, kaçakçılık yapan bir grup sivil, insansız hava araçlarından gelen görüntüler üzerine pkk'lı sanılarak bombalanmıştı.

operasyonda ortasu ve gülyazı köylerinde yaşayan 34 sivil hayatını kaybetmişti. çoğu 20 yaşın altında olan kurbanların sık sık sınırın irak tarafına geçerek sigara kaçakçılığı yaptığı anlaşılmıştı.

genelkurmay başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, bombalanan bölgeden daha önce pkk'lıların türkiye sınırına sızarak karakol ve askeri üslere saldırılar düzenlendiği hatırlatılmış ve saldırının da tespit edilen hareketlilik üzerine düzenlendiği belirtilmişti.

kürt sorunu çözüm yolunda 

ak parti hükümeti, 1984 yılından bu yana silahlı eylemler düzenleyen pkk'nın imralı'da hapis yatan lideri abdullah öcalan'la kürt sorununun çözümü için 2012 yılının sonlarında görüşmelere başlamıştı.

öcalan, 21 mart'ta diyarbakır'daki nevruz kutlamalarında okunan mektubuyla pkk'ya silahlı mücadeleye son verme ve süreç çerçevesinde sınır dışına çekilme çağrısı yapmıştı.

'çözüm süreci' çerçevesinde, öcalan ile kuzey irak'ta yer alan kandil dağı’ndaki pkk yönetimi arasında barış ve demokrasi partisi (bdp) milletvekilleri üzerinden yürütülen bir mektup trafiği yaşanıyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;