Bilim-Teknoloji

Akıllı telefonlar depremde hayat kurtaracak

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) öğrencileri tarafından geliştirilen DASER (Arama Ve Kurtarma Yardım Uygulaması) yazılımı sayesinde akıllı telefonlar, enkazda kalanların konumunu kurtarma ekiplerine bildirecek.

Konular: Bilim-Teknoloji
Uygulama depremden sonra enkaz altında kalanların bulunması sağlamayı amaçlıyor
Uygulama depremden sonra enkaz altında kalanların bulunması sağlamayı amaçlıyor

sakarya üniversitesi (saü) öğrencileri tarafından geliştirilen daser yazılımı sayesinde deprem anında kurtarma moduna geçen akıllı telefonlar aracılığıyla enkazda kalanların konumu tespit edilebilecek. üniversite'den yapılan yazılı açıklamaya göre, elektrik ve elektronik mühendisleri enstitüsü üyesi öğrenciler, afet durumunda enkazda kalanların kurtarılması amacıyla çalışma başlattı.

saü bilgisayar ve bilişim bilimleri fakültesi ve mühendislik fakültesinden 3 akademisyenle 1 yıl boyunca ar-ge çalışmaları yürüten 25 öğrenci, daser yazılımını geliştirdi. daser, depremi algıladığı anda kurulu olduğu akıllı telefonun "deprem modu"na girmesini sağlıyor. bu moda giren akıllı cihazlar, gps sensörlerini kullanarak koordinat bilgilerini wi-fi sinyalleri üzerinden geliştirilen özel protokolle yayınlamaya başlıyor. böylece enkaz altındaki depremzedelerin koordinat bilgileri yayınlanmış oluyor.

deprem sonrasında mobil baz istasyonları veya wi-fi sinyali yakalayıcılarıyla enkazdakilerin konumları ve kaç metre derinlikte oldukları tespit edilebiliyor. sadece android telefonlarda kullanılabilecek daser uygulamasının, ilerleyen dönemlerde ios ve windows phone için de geliştirilmesi düşünülüyor.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;