1915 olayları

AKP, CHP ve MHP’den AP'ye ortak tavır

TBMM Başkanı Cemil Çiçek üç partinin ortak açıklama ile AP’nin “Ermeni soykırımı” ile ilgili kararını tarafgir bulduklarını ve kınadıklarını açıkladı.

Avrupa Parlamentosu'nun kararının bağlayıcılığı yok. [inyucho, flickr]

tbmm başkanı cemil çiçek, ak parti, chp ve mhp parti grupları ortak bir açıklama yaparak, avrupa parlamentosu'nun 1915 olaylarını soykırım olarak tanıyan kararı kınadı. bildiride "avrupa parlamentosu'nun varoluş nedenini teşkil eden, savaş ve çatışma yerine barış, hoşgörü ve ortak geleceğin oluşturulması fikri hilafına benimsediği tarafgir yaklaşımını şiddetle kınıyoruz" denildi. 

"tbmm olarak avrupa parlamentosu genel kurulu'nun 1915 olayları konusunda 15 nisan 2015 tarihinde kabul ettiği kararı, her bakımdan fevkalade talihsiz buluyor ve esefle karşılıyoruz" denilen açıklamada, avrupa parlamentosu'nun osmanlı imparatorluğu'nun tüm imparatorluk halkı için trajik olan bir dönemine yönelik seçici ve tek taraflı bir yaklaşım gösterdiği vurgulandı. parlamentonun, 'birinci dünya savaşı koşullarında anadolu'daki tüm halkların çektiği acıya duyarsız kaldığı, sadece ermenilerin acılarını yücelttiği' kaydedildi. karar için, 'yakışıksız, kabulü mümkün olmayan ve yok hükmünde' denildi. 

‘hukuka aykırı’

bu kararıyla avrupa parlamentosu'nun, avrupa birliği adına hukuka aykırı şekilde yargılama yetkisini eline aldığı belirtildi: 

"parlamentonun, kendini tarihçilerin ve uluslararası mahkemelerin yerine koyarak tarih yazması ve soykırım gibi çok ciddi bir suç hakkında hüküm vermesi, hem insan haklarını, hem adaleti, hem de tarih ve hukuku hiçe sayması anlamına gelmektedir. ermenilerin birinci dünya savaşı sırasında, diğer osmanlı imparatorluğu vatandaşı herkes gibi yaşadıkları acıları paylaşmak tabiatıyla bir insanlık vazifesidir. ancak bu acıları, evrensel değerleri göz ardı ederek ve uluslararası hukuku çarpıtarak, siyasi amaçlarla ve türkiye karşıtlığı için istismar etmek kesinlikle kabul edilemez. avrupa parlamentosu çağrılarımıza rağmen sorunu derinleştirmeyi tercih etmekte, konunun tarafsız ve bilimsel şekilde araştırılmasından kaçınan ermeni tarafını bu yönde diyaloğa teşvik etmek yerine iki toplum arasındaki uçurumu daha da derinleştirmektedir. avrupa parlamentosu'nun varoluş nedenini teşkil eden, savaş ve çatışma yerine barış, hoşgörü ve ortak geleceğin oluşturulması fikri hilafına benimsediği bu tarafgir yaklaşımı şiddetle kınıyoruz."

ortak bildiride meclis'te grubu bulunan hdp'nin imzası yok.  

karar türkiye açısından bağlayıcı nitelik taşımıyor.

türkiye, katolik dünyasının ruhani lideri papa'nın 1915 olayları için "soykırım" demesini tartışırken, avrupa parlamentosu (ap), 1915 olaylarının "soykırım" olarak tanınmasını içeren tasarıyı kabul etti. avrupa birliği sınırları içerisinde yaşayan 500 milyon kişiyi temsil eden 751 parlamenterin görev yaptığı ap'nin oylamadan sonra kabul ettiği kararda, türkiye'ye 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanımlaması ve arşivlerini açması çağrısında bulunuluyor.

kararda türkiye ve ermenistan'a, 2009'da imzalanan protokolleri "önkoşulsuz onaylayarak ve uygulayarak ve sınırı açarak" ilişkilerini normalleştirme yolunda ilerlemeleri tavsiye edildi. metinde 'soykırımlar için uluslararası avrupa anma günü' oluşturulması da öneriliyor.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;