Meclis bugün 4 eski bakanın Yüce Divan'a gidip gitmeyeceğine karar verecek. Komisyondaki AKP üyelerinin tamamının Yüce Divan için ret oyu vermesi iktidar partisinin tavrını ortaya koyuyor. Şimdi merak edilen soru AKP'nin Meclis'teki oylamada fire verip vermeyeceği.

Konular: Türkiye, AKP, Siyaset

türkiye büyük millet meclisi genel kurulu saat 15.00'te toplandı. tbmm görüşmeler sonunda 17 aralık 2013'ten bu yana tartışılan yolsuzluk iddialarıyla ilgili çok önemli bir karar verecek. eski bakanlar egemen bağış, zafer çağlayan, muammer güler ve erdoğan bayraktar'ın yüce divan'da yargılanıp yargılanmayacağına dair oylamadan çıkacak sonuç hem hukuki, hem siyasi sonuçlar doğuracak. 

bakanlar yüce divan'a gönderilmezse, savcının takipsizlik kararı ile kapanan 17 aralık soruşturma dosyası, fiilen meclis nezdinde de kapanmış olacak.

erdoğan için "paralel yapı"yla mücadele

cumhurbaşkanı erdoğan, komisyondaki oylamadan sonra 6 ocak'ta yaptığı konuşmada dört eski bakanla ilgili süreci cemaat'le mücadeleden farklı görmediğini ortaya koydu:

dört eski bakan üzerinden kurgulanan süreç, tamamen umutsuz bir süreçtir. orada başaramadılar, 'acaba burada başarabilir miyiz' diye düşündüler. o zaman başbakanım. başbakan olarak, 'illa bununla ilgili soruşturma komisyonu kuralım' dedikleri zaman, 'e kuralım' dedik. bizim bundan kaçınacak yanımız yok. kurduk. kurduktan sonra komisyon çalıştı, nihayet dün kararını verdi. bilirkişi raporları vesaire. şimdi tabii komisyonunki bir ara karar. bundan sonraki süreç tabii ki parlamento genel kurulu. ama dert bu mu? dert başka. acaba buradan biz ne elde edebiliriz, bunun gayreti içerisindeler. ben inanıyorum ki bu parlamento, şu anda özellikle komisyonun aldığı üzerinde çalışılmış bu karar neticesinde nihai kararını en adil, ideal şekilde verecektir ve türkiye bu tür oyalama süreçleri içerisinde, üzerinde spekülasyonların yapılacağı bir ülke değildir. olmadığını da bu parlamento gösterecektir.

davutoğlu yalanlamadı

erdoğan'ın aksine başbakan davutoğlu'nun dört eski bakanın yüce divan'a gitmesi ve burada yargılanmalarına daha sıcak baktığı iddiası uzun bir süredir ankara'da konuşuluyor. konuyla ilgili en çarpıcı iddia cnn türk televizyonundaki bir haberde yer aldı. habere göre davutoğlu komisyondaki oylama öncesi dört eski bakanı odasına çağırdı ve "yüce divan'a siz gitmek isteyin ve bunu da açıklayın" dedi. haberin ardından toplanan komisyon toplantısı dört bakanın masak raporuna itirazı üzerine ertelendi. davutoğlu ya da başbakanlık kaynakları bu haberi yalanlamadı. 13 ocak'ta paris dönüşü uçakta bu iddianın sorulması üzerine davutoğlu, "bakanlarla görüşme konusu ise, bu parti içinde ben genel başkan olarak herkes ile konuşurum. ama ne konuştum ve ne tür konuları ele aldığım gibi hususlar, sadece beni  ve benim görüştüğüm kişileri ilgilendirir" cevabını vermişti. 

arınç'tan vicdan vurgusu

akp'nin önde gelen isimlerinden başbakan yardımcısı ve hükümet sözcüsü bülent arınç da oylamayla ilgili sürekli vicdan vurgusu yapan bir isim. arınç 26 aralık'ta habertürk televizyonunda "birisi aklına sorar, rasyonel düşünür, birisi nefsine sorar. ben daha çok kalbime sorarım. kalbim şimdilik... bunu burada açıklarsam doğru olmaz ama herkes bana bir güven bağlamışsa, hukuk ve vicdan adına benden umudu varsa bazı insanların, bu ümitlerini kırmayacağım" demişti. 

yolsuzluk mu, paralel yapıyla mücadele mi?

bu tabloyla yapılacak oylamada birçok ak parti milletvekilinin "bakanlar yüce divan'da yargılansın, suçsuzlarsa aklansınlar ve tartışma bitsin"le, "yüce divan yolu cemaat'i güçlendirir, mücadeleye darbe vurur" arasında kalma ihtimali yüksek.

bu da 'bugün yapılacak oylamada fire olacak mı' sorusunu akıllara getiriyor. meclis genel kurulu'nda bakanlar hakkındaki oylamalar ayrı ayrı yapılacak. yüce divan kararı için en az 276 milletvekilinin oyuna ihtiyaç var. muhalefet partileri ve bağımsızların meclis'teki toplam sandalye sayısı 223. ak parti'nin 312 milletvekili var. 276 sayısına ancak ak parti'den fire, yani kayıp olması ile ulaşılabiliyor. 

gizli oylama

meclis'teki oylama gizli yapılacak. milletvekilleri evet, hayır veya çekimser oyu temsil eden işaretleri (beyaz - evet, kırmızı - hayır, yeşil - çekimser) oy pusulalarından birini kapalı bölmelerde zarfa koyacak ve bu zarfları kutulara atacak. yani kimin evet, kimin hayır pusulasını attığını öğrenmek teknik olarak mümkün değil. muhalefetin soruşturma komisyonu'nda da yüce divan lehinde oy kullandığı için blok olarak yüce divan yönünde oy kullanması bekleniyor. bu yüzden fire hesapları akp oyları üzerinden yapılıyor. 

gözler son dönemini geçirenlerde

seçime giderken ak parti'de "üç dönem sınırı" sebebiyle bir dahaki dönem teknik olarak aday gösterilmesi mümkün olmayan 68 milletvekili var. siyaset kulislerinde olası fireciler olarak gözlerin çevrildiği isimler onlar. 

oylamaya katılmayacaklar

meclis'teki oylamada fire kadar dikkat çekici konulardan biri de oylamaya katılım. dört eski bakana kendi istekleriyle yüce divan'a gitmeleri yönünde telkinde bulunan başbakan ahmet davutoğlu oylamada olmayacak. davutoğlu dün akşam başlayan ingiltere ziyareti için londra'da. başbakan yardımcısı ali babacan, kültür ve turizm bakanı ömer çelik, maliye bakanı mehmet şimşek ve ak parti genel başkan yardımcısı beşir atalay da davutoğlu'nun heyetinde. 

dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu da katar'da görüşmeler yapıyor. 

görüşmeler 8 saati bulabilir

genel kurul 15.00'te toplansa da oylamanın geç saatlerde yapılması bekleniyor. görüşmelerin, konuşmacılara verilecek sürelerle sekiz saati bulacağı tahmin ediliyor. suçlamalara karşı bakanların sınırsız sürede savunma yapma hakkı var. ancak bu hakkı kullanıp kullanmayacakları belli değil. 

komisyon 'hayır' demişti
meclis soruşturma komisyonu’nda 5 ocak’ta yapılan oylamada beş muhalefet milletvekilinin oyuna karşılık ak partili dokuz milletvekilinin oyuyla "yüce divan’a göndermeme" kararı alınmıştı. raporda rüşvet iddialarıyla ilgili olarak istanbul cumhuriyet savcılığı’nın takipsizlik kararı verdiği hatırlatılarak, soruşturma kapsamında elde edilen dinleme kayıtlarının usulsüz ve hukuka aykırı olduğu ifade edilmişti: 
“bakanlara atfedilen suçlardan özellikle yolsuzluk olarak belirtilen rüşvet suçunun işlenebilmesi için taraflar arasında belirli bir işin yapılması veya yapılmaması konusunda bir anlaşma yapılmış olması gerekir. keza yapılacak işin de ilgili bakanın görev alanında olması esastır. yapılan soruşturmada her dört bakana isnat edilen fiillerin her biri ayrı ayrı değerlendirildiğinde, bu fiillerde hukuka aykırı bir durum görülmemiştir. dolayısıyla rüşvet vermeyi ve almayı gerektirecek bir husus görülmemekle birlikte, bir an için bunların hepsini bir tarafa koyduğumuz takdirde dahi, rüşvet olarak bir para alışverişinin yapıldığı hususunda dava açmayı gerektirecek kadar yeterli şüphe oluşmamıştır."
 
meclis soruşturmasına konu olan iddialar
meclis soruşturma komisyonu kurulması istemiyle verilen önergede ve komisyon çalışmaları sonrasında yer alan raporda eski bakanlara yönelik iddialar şu şekilde yer alıyor: 
çağlayan hakkında iddialar
eski ekonomi bakanı zafer çağlayan'a "rıza sarraf’tan sağlanan miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı maddi menfaatler karşılığında, bu şahsın iran’a altın ihracatı yapması işlerinde imtiyaz sağladığı, gana’dan kaçak yollarla yurda sokulmak istendiği iddia edilen 1.5 ton altınla ilgili adli ve idari soruşturmaları engelleyerek, altının dubai’ye çıkışını sağlamaya çalıştığı" suçlaması yöneltildi. çağlayan hakkında, kaçakçılıkla mücadele kanunu’na muhalefet, türk ceza kanunu’nun resmi belgede sahtecilik ve rüşvet ile ilgili suçlamaları kapsamında meclis soruşturulması açılması istenmişti.  
güler hakkındaki iddialar
eski içişleri bakanı muammer güler hakkında, türk ceza kanunu’nun resmi belgede sahtecilik, nüfuz ticareti ve gizliliğin ihlali maddeleri kapsamına giren suçlamalar nedeniyle meclis soruşturması açılması talep edildi. güler hakkındaki iddialar şöyle sıralandı:
"rıza sarraf’tan sağlanan miktar ve değeri tespit edilemeyen maddi menfaatler karşılığında bu şahsın araçlarına trafikte emniyet şeridini kullanma imtiyazı verdiği ve adı geçen şahıs için koruma polisi görevlendirdiği, bu şahısla birlikte gözaltına alınan bazı şüphelilerin ve yakınlarının yasaya aykırı olarak istisnai yoldan türk vatandaşlığına geçirilmesini sağladığı, bu şahısla ilgili adli veya istihbari çalışma yapılıp yapılmadığının araştırılması için talimat verdiği, bu şahsın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için girişimde bulunduğu..."
bağış hakkındaki iddialar
eski ab bakanı egemen bağış'ın “rıza sarraf’tan sağlanan miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı maddi menfaatler karşılığında bu şahsın turizm belgeli bir otel kiralama girişimi ile yakınlarına vize alınması işleri için aracılık ettiği, bu şahısla ilgili bir soruşturma olup olmadığı yönünde ilgili kurum ve kuruluşlarda araştırma yapılmasını sağladığı, bu şahsın faaliyetiyle ilgili olarak basında haber yapılmasının önlenmesi için girişimlerde bulunuduğu" iddia edildi. bağış'ın bu eylemlerinin türk ceza kanunu’nun "nüfuz ticareti ve rüşvet" maddeleri kapsamında yer aldığı belirtilmişti.
bayraktar hakkındaki iddialar
eski çevre ve şehircilik bakanı erdoğan bayraktar'la ilgili meclis soruşturma komisyonu'nun incelemesini istediği iddialar ise şöyle sıralandı:
"bir suç örgütünün yönetici ve üyelerinin kendilerine sağlanan ve miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı menfaatler karşılığında; kişiye özel imtiyazlı imar planlarını onaylattıkları, imar planlarına aykırı olarak yapılan bazı projelerin usulsüzlüklerine göz yumdukları ve denetimlerden sorunsuzca geçmelerini sağladıkları, bu eylemlerin bayraktar’ın görevde olduğu sırada ve bilgisi doğrultusunda gerçekleştirildiği, ayrıca bu bakanlıktan iş alan bazı şirketlerin yemek işlerinin yakınlarının ortağı olduğu şirketlere verilmesi için tavassut ettiği ve bu eylemlerin resmi belgeyi bozma, yok etme veya gizleme, rüşvet, imar kirliliğine neden olma suçları kapsamına girdiği gerekçesiyle..."

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;