Türkiye

AKP vitrinini yenileyecek

Başbakan Erdoğan'ın son kez aday olacağı kongrede iktidar partisini seçimlere taşıyacak kadro belirlenecek, Numan Kurtulmuş ve Osman Can gibi isimler yönetime girebilir.

Haberin Öne Çıkanları

Üç dönemden taviz yok

Kadın kotası yüzde 30

Uluslararası konuklar var

Erdoğan'ın parti kongresinde Kürt sorunu ve yeni anayasayla ilgili mesajlar vermesi bekleniyor. [Reuters]
türkiye’nin iktidar partisi adalet ve kalkınma partisi (akp), 30 eylül pazar günü 4’ncü olağan kongresini başkent ankara'da yapacak. kuruluşundan beri 11 yıldır ak parti'de genel başkanlık koltuğunda oturan türkiye başbakanı recep tayyip erdoğan, bu kongrede son kez adaylığını koyacak. kongrede akp'yi yerel, cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlere taşıyacak kadrolar da tayin edilecek.
 
2001 yılında kurulan akp, ilk kez girdiği 3 kasım 2002 seçimlerinde yüzde 34 oyla tek başına iktidara geldi, 2007 ve 2012 seçimlerinde de hem iktidarını korudu hem de oylarını artırdı.
 
iktidarda 10  yılı geride bırakan iktidar partisi, pazar günü 4'ncü olağan kongresi'ni düzenliyor. kongre ak parti açısından türkiye'yi bekleyen seçimlere hazırlık anlamına geliyor.
 
kongrede partiyi yerel, genel ve cumhurbaşkanlığı seçimine taşıyacak yeni yönetim kadrosu belirlenecek. üç kez üst üste girdiği seçimlerden partisinin oylarını arttırarak çıkan başbakan erdoğan ise bu kongrede son kez genel başkan adayı olacak.
 
erdoğan kongre öncesinde katıldığı bir televizyon programında, kongrenin bir milat değil güncelleme olduğunu söyledi ve yönetimde değişim sinyali verdi.   
 
üç dönemden taviz yok
 
kongreden önce halkın sesi partisi'ni (has parti) feshederek akp'ye katılan numan kurtulmuş, demokrat parti eski genel başkanı süleyman soylu ve anayasa mahkemesi eski raportörü hukukçu osman can gibi isimlerin yönetim kademelerinde görev alabileceğini vurgulayan erdoğan, "tabii hepsine mkyk içinde yer vermemiz mümkün değil. omurgayı da güçlü tutmamız lazım. bunu hücre tazelemesi olarak ifade ediyorum. tazelemeyi yaparken de omurgamızı da aynen muhafaza edeceğiz" ifadesini kullandı.
 
ak parti tüzüğünde yer alan üç dönem kuralından ise geri adım atılmayacak. yani üç dönem üst üste milletvekilliği yapanlara bir kez daha bu imkan tanınmayacak.
 
başbakan erdoğan "bu benim son dönemim" diyerek kendisini de bu kurala dahil etti. aralarında partinin tepesinde yer alan bülent arınç, cemil çiçek, ali babacan, binali yıldırım ve recep akdağ gibi isimler için de bu son dönem olacak.
 
son seçimlerde 169 milletvekilinin yeniden aday gösterilmediğini hatırlatan başbakan erdoğan, yaptıkları hamlenin partilerine oy kaybettirmediğini aksine güç kazandırdığını aktardı.
 
kadın oranı en az yüzde 30
 
bu nedenle erdoğan'ın partinin en üst karar organı olan 50 üyeli merkez karar yönetim kurulu (mkyk) listesinde yeni isimlere yer vermesi bekleniyor. numan kurtulmuş, süleyman soylu ve osman can'ın adı, bu yeni yüzler arasında sayılıyor.
 
bazı akademisyenlerin de partide görev alacağını vurgulayan erdoğan, kadınların en az yüzde 30 oranında partide temsil edileceğini dile getirdi.

beyaz sayfa açabilir

akp, 2007 seçimlerini yüzde 47'lik oyla kazanmıştı. [afp]
 
akp'nin yeni vizyonunu ve vitrinini şekillendireceği kongrede erdoğan'ın mesajları da 'geleceğe' ilişkin olacak. başbakan'ın kürt sorunu ve yeni anayasa konusunda beyaz sayfa açacağı ve diyalog çağrısı yapacağı tahmin ediliyor.
 
2014 yılında gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde en güçlü aday olarak görülen erdoğan'ın, cumhurbaşkanlığı ve başkanlık sistemiyle ilgili mesaj verip vermeyeceği de merak konusu. erdoğan, kongre kürsüsünde dile getireceği görüşler için, seçim sonrası yaptığı 'balkon konuşmaları'ndan daha ileri tanımını yapıyor.
 
uluslararası konuklar geliyor

ankara'daki arena salonu'nda yapılacak ak parti kongresine, mısır cumhurbaşkanı muhammed mursi, irak bölgesel kürt yönetimi lideri mesud barzani, almanya eski başbakanı gerhard schröder de katılacak. erdoğan'ın kongreye davet ettiği irak başbakanı nuri el maliki ise olumlu yanıt vermedi.

14 ağustos 2001 tarihinde recep tayyip erdoğan, abdullah gül ve bülent arınç önderliğinde kurulan ak parti, kuruluşnadn bir yıl sonra 3 kasım 2002 seçimlerinde yüzde 34 oy alarak tek başına iktidara geldi.
 
2007 yılında tarihinde yapılamayan ve mahkemeye taşınan cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından alınan erken seçim kararı üzerine türkiye halkı 22 temmuz'da sandığa gitti ve akp oylarını yüzde 47'ye yükseltti.
 
son olarak ise 11 haziran 2011 tarihinde yapılan genel seçimlerde iktidar partisinin oyları yüzde 50'yi geçti. ak parti, halen tbmm'de 326 milletvekiliyle temsil ediliyor.

kaynak: al jazeera


 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;