Türkiye

AKP'den 'Başkanlık Sistemi' teklifi

Parlamenter Sistem'in değiştirilmesini düşünen iktidar partisi, önerisinin anayasa çalışmalarına dahil edilmesini istedi.

Haberin Öne Çıkanları

'Beş yıllığına seçilecek'

'Koalisyon sürprizi yok'

Erdoğan göreve talip

Bozdağ, gazetecilere Başkanlık Sistemi'nin Türkiye için neden uygun olduğunu anlattı. [AA]

başbakan yardımcısı bekir bozdağ, yeni anayasa çalışmaları kapsamında, yasama bölümüne ilişkin ak parti'nin önerilerinin tbmm’ye sunduklarını, bu önerilerin arasında 'başkanlık sistemi'nin de olduğunu söyledi.

gazetecilerin sorularını yanıtlayan bozdağ, “biz türkiye'nin önümüzdeki yıllarını tartışmalarla geçirmesi yerine istikrar doğuran güçlü iktidar kurabilen başkanlık sistemi'ne geçmesinin doğru olduğunu düşünüyoruz” dedi.

türkiye’nin sistem tartışmalarını sona erdirmesi gerektiğini belirten bozdağ, önerdikleri sistemle güçlü bir iktidar tesis edilebileceğini ve yasamayla yürütmenin birbirinden tam bağımsız olduğu bir yapı yaratabileceğini öne sürdü.

bozdağ “bu hayata geçerse nasıl bir yapılanma olacak?” şeklindeki soruyu şöyle yanıtladı:

“o zaman kanunlar teklifle olacak. çünkü yürütme artık tasarı hazırlayamayacak, çünkü yasama ve yürütme birbirine karşı tam bağımsız olduğu için yürütme kanun tasarısı hazırlayıp meclise gönderemeyecek. meclis'te kanun görüşmeleri olduğu zaman veya komisyonda yürütmeyi temsilen orada bir kişi oturamayacak. ama bilgi almak istediği zaman çağırıp, bilgisine başvuracak” karşılığını verdi.

bakanlar parlamento dışından 

ak parti’nin tbmm’ye sunduğu yeni sistem önerisinde başkan beş yıl süreyle doğrudan halk tarafından seçilecek. bakanlar ise parlamento dışında başkan tarafından atanacak, yani bakanlar aynı zamanda milletvekili olamayacak. hükümet için güvenoylaması, gensoru ve meclis soruşturması söz konusu olmayacak.

başkanlık sistemi'nde, sandığa giden halk seçim sonucunda kimin yürütmenin başı olacağını bilebilecek. parlamenter sistem'de ise başkanlık sistemi'nin aksine koalisyon hükümetleri söz konusu olabiliyor.

bu konuya değinen bozdağ, “vatandaşı sandıkta sürpriz beklemez. 'ben falanın başkan olmasını istiyorum' der, ona verir. dolayısıyla seçimden sonra milletin iradesi dışında birinin ülkeyi yönetme ihtimali yoktur” dedi.

dünyada pek çok ülkede uygulanan başkanlık sistemi örneklerinde aynı kişi bir defadan fazla ve arka arkaya başkanlık koltuğuna oturabiliyor.

türkiye’de 10 yıldır iktidarda olan ak parti, mevcut cumhurbaşkanı abdullah gül’ün görev süresinin sonu yaklaştıkça ve parti tüzüğü gereği genel başkan recep tayyip erdoğan’ın bir dönem daha başbakan olarak seçilemeyecek olması nedeniyle, özellikle son bir yıldır başkanlık sistemi'ni gündeme getiriyor.

erdoğan, daha önce yaptığı birçok değerlendirmede bu sisteme sıcak baktığını ve bu göreve talip olduğunu belirtmişti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;