Türkiye-AB ilişkileri
AKPM, Türkiye'yi denetime aldı
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, Türkiye'nin siyasi denetime alınmasını öngören raporu kabul etti. Raporda, olağanüstü halin mümkün olan en kısa zamanda kaldırılması istendi. Karar 45'e karşı 113 oyla alındı.
avrupa konseyi parlamenter meclisi (akpm), türkiye'nin denetim sürecine alınması talep edilen karar tasarısını kabul etti.
akpm'nin strazburg'da yapılan 2017 bahar dönemi genel kurulu'nda "türkiye’de demokratik kurumların işleyişi" konulu rapor görüşülerek, raporun ekindeki karar tasarısı için oylama yapıldı.
türkiye'nin denetim sürecine alınması 45 aleyhte 113 lehte, 12 çekimser oyla kabul edildi.
akpm türkiye raportörleri estonyalı marianne mikko ve norveçli ingebjorg godskesen tarafından hazırlanan raporda türkiye'de özellikle 15 temmuz darbe girişiminden sonra ilan edilen olağanüstü hal uygulaması çerçevesinde alınan karar ve uygulamalar eleştiriliyor ve demokratik kurumların işleyişinin bozulduğu iddia ediliyor.
kararda, olağanüstü halin mümkün olan en kısa zamanda kaldırılması istendi.
"ysk kararı incelensin"
karar tasarısına yapılan en son eklerde ise, türkiye'nin idam cezasının yeniden kabul edilmesinin türkiye'nin avrupa konseyi üyeliği ile bağdaşmadığı bildirilerek, yüksek seçim kurulu'nun cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi halkoylaması ile ilgili bütün itirazları tam anlamıyla incemesi talep edildi.
diğer taraftan kararda türk delegasyonu ve bazı diğer yabancı milletvekilleri tarafından desteklenen, türkiye'de yapılacak olası düzenlemeler göz önünde bulundurularak, denetim sürecinin başlatılması konusundaki değerlendirmenin akpm'nin 2018 bahar dönemi'ne bırakılması talebi reddedildi.
raporun görüşülmesinden sonra oylanarak kabul edilen karar tasarısında, türkiye'ye çeşitli tavsiyelerde bulunuldu ve akpm ile türkiye arasındaki iş birliğinin devam etmesi için bu tavsiyelerin yerine getirilmesi gerektiği ifade edildi.
türkiye'den ilk tepki
rapora dair akpm türk delegasyonu başkanı ve ak parti adana milletvekili talip küçükcan'ın kaleme aldığı itiraz bildirisinde ise raporun ve karar tasarısının hatalarla dolu olduğu, türkiye'ye karşı ayrımcı bir yaklaşımın sergilendiği ve tasarının kabulü halinde akpm'nin türk kamuoyu nazarında değerini kaybedeceği vurgulandı.
akpm'nin türkiye'nin teröre karşı mücadelesinde yanında olması gerektiğini kaydeden küçükcan, "ülke olarak fetö, pkk ve deaş başta olmak üzere sayısız terör örgütüyle mücadele edildiğini ve getirilen uygulamaların bu tehditlere karşı olduğunu" belirtti.
türkiye, akpm'nin siyasi denetim sürecinden 2004 yılında çıkmıştı.
siyasi denetim sürecine tâbi bulunan diğer ülkeler, arnavutluk, ermenistan, azerbaycan, bosna hersek, gürcistan, moldova, rusya federasyonu, sırbistan ve ukrayna.
kaynak: aa, al jazeera
Yorumlar