Mısır

Aktay: Mısır'la açtığımız yeni bir sayfa yok

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Aktay, "Mısır'la açmış olduğumuz yeni bir sayfa yok. Bu hâl böyle devam ettiği sürece açılması çok da fazla beklenmemelidir" dedi. İsrail ve Rusya ile kurulan ilişkinin bir benzerinin şu an Mısır ile kurulmasının söz konusu olmadığını da ekledi.

[Fotoğraf: AA]

siirt'te konuşan ak parti genel başkan yardımcısı yasin aktay, br gazetecinin, "israil ve rusya ardından mısır ile türkiye arasında yeni bir gelişme var mı?" sorusu üzerine, mısır ile açtıkları yeni bir sayfanın olmadığını söyledi.

"bizim mısır ile açmış olduğumuz yeni bir sayfa yok. bu hâl böyle devam ettiği sürece açılması çok da fazla beklenmemelidir" ifadelerini kullanan aktay, şöyle devam etti:

"elbette orada mısır halkı var ve mısır halkı ile türkiye halkı arasında bir kardeşlik vardır. biz bu kardeşliğin baki olduğunu, aradaki bazı rejimlerin mevcut tutumunu, kendi halkına karşı adeta bir düşman tutumu içerisinde geçici bir durum olarak görüyoruz. eninde sonunda mısır'da işlerin düzeleceğine inanıyoruz. ama mısır'da bu kadar ağır insan hakkı ihlâlleri yani hiçbir şekilde dünyaya izah edilemeyecek ağır insan hakları ihlâlleri var olduğu sürece göz ardı edilemeyecek şekilde türkiye'nin o rejimle normal bir ilişki sürdürmesi mümkün değil."

türkiye'nin, mısır halkıyla kardeşlik bağlarını her zaman muhafaza edeceğini belirten aktay konuşmasını şöyle sürdürdü:

"ancak iki halkın arasındaki ilişki dolayısıyla belki cumhurbaşkanı, başbakan düzeyinde değilse bile bakanlık düzeyinde o ilişki var olacak. o halkın birbirleriyle var olduğu ilişki dolayısıyla kaçınılmaz bir şeydir. yoksa yeni bir ilişki, israil ile rusya ile tesis edilen türden ilişkinin şu anda mısır’da tesis edilmesi söz konusu değil.''

ak parti genel başkan yardımcısı şaban dişli, rusya ve israil'le yeni açılımın yapıldığını, bayramdan sonra mısır'a da heyet gönderileceğini söylemişti.

dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu, "mısır'daki mevcut durumu iyileştirme bakımından bazı ortak adımlar da atabiliriz. amacımız mısır'ı cezalandırmak veya düşmanlık yapmak değil. böyle bir şey söz konusu olamaz ama yanlış bir şey varsa da söylüyoruz" demişti.

mısır ile ilişkilerde yumuşama sinyalleri

ankara ile kahire arasındaki ilişkilerin seviyesi, seçilmiş cumhurbaşkanı muhammed mursi'nin 3 temmuz 2013'te askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılması sonrasında düşürülmüştü.  iki ülke büyükelçilerini karşılıklı olarak çekmişti. ilişkiler 23 kasım 2013'ten bu yana maslahatgüzâr seviyesinde.

krizin ardından ilk temasın, eylül 2014'te new york'ta dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleşmesi planlanmıştı. dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu al jazeera'ye görüşmeyi doğrulamıştı. ancak mısır dışişleri, cumhurbaşkanı erdoğan'ın birleşmiş milletler genel kurulu'nda yaptığı konuşmanın ardından görüşmenin  iptal edildiğini duyurmuştu.

erdoğan konuşmasında "mısır'da halkın oylarıyla seçilmiş bir cumhurbaşkanı darbeyle indirilirken birleşmiş milletler bunu sadece izliyor. ve bu darbeyi yapan kişi meşrulaştırılıyor" diyerek mısır üzerinden bm'yi eleştirmişti.

cumhurbaşkanın danışmanları da, iptal edilen görüşmenin ikili ilişkilerle ilgili olmadığını, gazze konulu bir toplantıda ortadoğu barışı için gerçekleştirileceğini belirtmişti.

mısır-türkiye ilişkilerinin normalleşmesi için nisan ayında suudi arabistan kralı selman devreye girmiş, beş günlük kahire ziyaretinin ardından ankara'ya resmi bir ziyaret gerçekleştirmişti. al jazeera'ye bilgi veren bir türk diplomat, kral selman'ın iki ülke ilişkilerinin normalleşmesi için iki tarafa da kuvvetli mesajlar verdiğini söyledi. kral selman'ın ziyaretlerinin ardından istanbul'da düzenlenen islam işbirliği teşkilâtı zirvesine mısır dışişleri bakanı sami şükri de katıldı, kısa bir konuşma yaptıktan hemen sonra kahire'ye geri döndü. türk diplomat "şimdilik hedeflenen zaten buydu, daha ileri düzeyde adımlar gelecek dönemde atılacak" yorumunu yapmıştı.

ilişkilerde yumuşama sinyalleri veren ankara, darbe döneminde başta seçilmiş cumhurbaşkanı muhammed mursi olmak üzere siyasi tutukluların durumunda yeni düzenlemeler yapılmasını talep ediyor. dışişleri bakanı çavuşoğlu, hakkında idam kararı verilmesinin ardından, "biz başından beri mursi bir üçüncü ülkeye gitsin diyoruz" açıklaması yapmıştı.

kaynak: aa, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;