Al Jazeera çalışanlarına özgürlük

Al Jazeera'den Mısır'a kınama

Al Jazeera, Mısır'da Al Jazeera Arapça kanalının eski haber direktörü İbrahim Helal'e verilen idam cezasını kınadı.

mısır ceza mahkemesi, al jazeera arapça kanalının eski haber direktörü ibrahim helal'i ve savcıların al jazeera gazetecisi olarak tanımladığı alaa sablan'ı 18 haziran 2016 tarihinde idama mahkum etti.

iki gazeteci, "casusluk davası" olarak bilinen dava kapsamında, mısır'ın devrik cumhurbaşkanı muhammed mursi ve başka gazetecilerle birlikte suçlandı.

al jazeera media network bu kararı kınıyor ve reddediyor. al jazeera, ifade özgürlüğüne ve özgür basını susturmaya yönelik acımasız bir kampanyanın parçası olan bu kararın siyasi olduğuna, adil olmadığına inanıyor. 

al jazeera kararın, tüm uluslararası kanun ve yasal düzenlemelerin korumaya çalıştığı gazetecilik mesleğini ve görevlerini nesnellik, profesyonellik ve ahlaki bütünlük ilkeleriyle yerine getiren gazetecileri töhmet altında bıraktığına inanıyor. 

al jazeera media network genel direktör vekili dr. mustafa souag, "mısır ceza mahkemesi'nin kararı adalet ve mahkeme sisteminin mısır'dan tamamen çöktüğünü gösteriyor.. mısır, gazeteciler için en tehlikeli ülke konumuna geldi. bu karar, al jazeera çalışanlarını hedef alan birçok siyasi karardan sadece biri. tutarsız suçlamalar ve yasal olarak temelsizler. al jazeera çalışanlarının hedef alınmasını şiddetle kınıyor ve ceza alan diğer gazetecilerin de yanında olduğunu belirtiyor" dedi.

dr. souag, muhammed mursi'nin darbeyle görevden uzaklaştırılmasından beri al jazeera aleyhinde açılan tüm davaların ve verilen hükümlerin yasal olarak temelsiz olduklarını ve tüm davaların ölçülülük ve güvenilirlikten uzak bir ortamda görüldüğünü söyledi. ibrahim helal hakkındaki tüm suçlamaların yanlış olduğunu belirten souag, mısır'da yargının artık bağımsız olmadığını, yasama organının diktası altında karar aldığını söyledi.

dr. souag, al jazeera'nin diğer tüm gazetecileri gibi ibrahim helal ve alaa sablan'ın da yanında durmaya devam edeceğini, editoryal politikalarından ve ahlakî duruşundan taviz vermeyeceğini söyledi.

al jazeerea, uluslararası camiaya ve uluslararası insani kurumlara, tüm uluslararası yasa ve koruyucu statülere aykırı biçimde gazetecileri suçlayan ve adil olmayan cezalar alan gazetecilerle dayanışma çağrısında bulunuyor. 

kaynak: al jazeera media network

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;