15 Temmuz darbe girişimi

Âlâ: Tutuklu sayısı 9 bin 677

İçişleri Bakanı Âlâ, darbe girişimi soruşturmasıyla ilgili gözaltına alınanların sayısının 18 bin 44, tutuklu sayısının da 9 bin 677 olduğunu açıkladı.

ARŞİV

trt haber'e konuşan içişleri bakanı efkan âlâ, 15 temmuz darbe girişimi soruşturmalarıyla ilgili son bilgileri paylaştı. buna göre, şu an itibariyle gözaltına alınanların sayısı 18 bin 44, tutuklu sayısı ise 9 bin 677 oldu. pasaportu iptal edilenlerin sayısı da 49 bin 211.

"tabii çok çeşitli bakanlıklarda, her bakanlıkta, her kurumda bu yapıyla iltisaklı olan, bu yapının elemanı olan, bu yapıya üye olan kimselere de devlet görevinden el çektiriliyor, açığa alınıyor. kimisinin, darbeyle ilişkisi olanların işine son veriliyor."

"millet nasıl rütbe verirse öyle sökmesini de bilir"

silahlı kuvvetler içinde işine son verilenlerin, atılanların aynı zamanda rütbelerinin de söküldüğünü hatırlatan âlâ, rütbeleri milletin verdiğini, o rütbelerdeki kişilerin milletin iradesinin temsil edildiği yeri bombaladığını hatırlattı.

"bu, insanın göğsünü daraltıyor. böyle bir şey olabilir mi, bu kadar nasıl alçalabilir insanlar. işte o meclis oturdu, meclis'in verdiği yetkiyle, kanun hükmünde kararnamelerle orayı bombalayan insanların oluşturduğu bu darbe girişimine katılanların rütbeleri söküldü. millet nasıl rütbe verirse öyle sökmesini de bilir. o seviyeye indirdi, yani başladıkları yere geri döndürdü."

askeri ortaokulların kapatılması

askeri ortaokulların kapatılmasının bir boşluk oluşturup oluşturmayacağının sorulması bakan âlâ, şöyle konuştu:

"boşluğu şimdikiler doğuruyor, bunun varlığından ne olur ki. o okullar tamamen ele geçirilmiş, ülkeye problem üretir hâle gelmiş, sorular çalınıyor, milletin bütün evlatlarının hakkı yeniyor, orası olsa ne olacak? kapatılacak oralar. milletin çocukları, kendi ailelerinin yanında, toplumun içerisinde lise mezunu oluyor değil mi? bizim dünya kadar lise mezunumuz var. liseyi normal bitirecek, üniversiteyi normal bitirecek, alacağız oradan memleket evlatlarını yetiştireceğiz. milli savunma bakanlığı, içişleri bakanlığı yapacak. yetiştirip biz sahil güvenlik'te, jandarma'da istihdam edeceğiz. milli savunma da yetiştirecek, genelkurmay'a, orduya verecek. ordu da onları istihdam edecek. sonra da general olacak seviyeye geldiği zaman da milletin iradesini temsil edenler terfilerine karar verecek ve atamalarını yapacak."

bunun diğer gelişmiş ülkelerde olduğu gibi yapılacağını anlatan âlâ, "şimdi okullarda bunlar, daha önce emniyette yaptığımız gibi dağıtılacak. yeniden milletin evlatları, lise, üniversite bitirmiş olanlar alınacak. çünkü 11 yaşından itibaren oraya alıp belli bir tezgâhtan, mekanizmadan geçirince formatlıyorsunuz. zihinsel formatları farklılaşıyor. toplumdan kopuk, realiteden kopuk. bu kopuk durum böyle sorunlar üretiyor" ifadelerini kullandı.

bakan âlâ, 1989'da dahi çalınan sorularla okula girenler olduğunu aktararak, 2003'te askeri bir liseye başlayan kişinin bugün ancak üsteğmen olabildiğini, şu anki ele başlarının ana yapı olarak bu yapıya ait olduğunu ve 1980'lerden itibaren askeriyeye girdiklerini belirtti. 

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;