Almanya

Alman hükümetinden Davutoğlu açıklaması: Çok iyi bir şekilde çalıştık

Alman Hükümeti "Türkiye Başbakanı Davutoğlu ve diğer tüm yetkililerle bugüne kadar çok iyi şekilde çalışmıştır. Biz bu iyi ve yapıcı işbirliğinin diğer bir başbakanla da sürdürüleceğine inanıyoruz" açıklamasında bulundu.

Başbakan Davutoğlu ve Alman mevkidaşı Angela Merkel [Fotoğraf: Getty / Arşiv]

alman hükümeti sözcülerinden georg streiter, başbakan ahmet davutoğlu'nun görevini bırakacağı açıklamasıyla ilgili olarak, almanya ve türkiye'nin gelecekte yeni bir başbakanla da iyi şekilde çalışacağına inandıklarını bildirdi. streiter, federal basın merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, "başbakanımız (angela merkel), türkiye başbakanı ahmet davutoğlu ve diğer türk yetkililerle bugüne kadar çok iyi şekilde çalışmıştır ve biz bu iyi ve yapıcı işbirliğinin diğer bir başbakanla da sürdürüleceğine inanıyoruz." diye konuştu.

streiter, alman hükümetinin türkiye'deki gelişmeleri nasıl gördüğü ve başkanlık sistemi çabalarına nasıl baktığı şeklindeki soru üzerine, bunun türkiye'nin bir iç meselesi olduğunu ve bu konuda bir yorum yapamayacağını kaydetti.

merkel'in türkiye'deki hükümet yetkilileriyle telefon görüşmesi yapmadığını ifade eden streiter, "türkiye'deki hükümet değişikliğinin sığınmacılar konusunda avrupa birliği (ab) ile türkiye arasında varılan anlaşmayı olumsuz yönde etkileyip etkilemeyeceği" yönündeki soruya şu yanıtı verdi:

"bu ab ile sayın davutoğlu arasında değil, ab ile türkiye arasında bir anlaşma. biz, yani ab, türkiye ile önemli bir anlaşma sağladı. bu hem ab'nin hem de türkiye'nin çıkarınadır. ege denizi üzerinden yasa dışı göçü ve insanların parasını alan, hayatlarını da tehlikeye atan insan tacirlerini önlemek amacıyla yapılmıştır. burada, türkiye'nin sayıca çok fazla kabul ettiği mültecilerin yükünün paylaşılması söz konusudur."

bu anlaşmanın ilk olumlu etkilerini göstermeye başladığını da kaydeden streiter, "başbakan merkel de ab konseyi başkanı (donald) tusk ile yaklaşık 2 hafta önce ziyaret ettiği gaziantep'te bunu bizzat gözlemlemiştir. ab ve almanya, gelecekte de tüm sorumluluklarını yerine getirecektir ve bunu türk tarafından da bekliyoruz." dedi.

streiter, türk vatandaşlarına yönelik vize serbestisinin suistimal edilmesi durumunda "acil durum mekanizmasının" devreye girip girmeyeceği şeklindeki bir soruya karşılık da söz konusu mekanizmanın sadece türkiye için değil, tüm ülkeler için geçerli olduğunu hatırlattı.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;