Türkiye

'Alman istihbaratı Türkiye'yi dinledi'

Alman Der Spiegel dergisi, Dış İstihbarat Servisi’nin 2009 yılından beri Türkiye'yi dinlediğini yazdı. Habere göre dinlenenler arasında ABD'nin eski ve şu anki dışişleri bakanları da var.

Konular: Avrupa, Almanya
Daha önce yayınlanan belgelerde Başbakan Angela Merkel’in cep telefonunun dinlendiği ortaya çıkmıştı. [Fotoğraf: AA]

alman der spiegel dergisinin haberine göre, berlin yönetiminin 2009 yılında hazırladığı güncel görev profilinde, türkiye resmi hedef olarak yer aldı. haberde alman hükümetinin dört yılda bir dış istihbarat servisi'nin (bnd) ağırlıklı hedeflerini belirlediği, ancak güncel profilin abd ulusal güvenlik ajansı’nın (nsa) casusluk faaliyetlerinden dolayı yenilenmediği belirtildi. 

haberde, bnd’nin en az bir kere de abd dışişleri bakanı john kerry’nin görüşmesini dinlediği bilgisi paylaşıldı. 

kerry’nin uydu telefonuyla yaptığı görüşmenin bnd’nin ortadoğu üzerindeki dinleme ağına takıldığı belirtilen habere göre, benzer bir şekilde abd’nin eski dışişleri bakanı hillary clinton’un bm'nin eski genel sekreteri kofi annan ile 2012 yılında yaptığı görüşme de dinlendi.

'tesadüfi dinleme'

alman güvenlik kaynakları, söz konusu kişilerin doğrudan hedef alınmadığını ve tesadüfi şekilde 'dinlemeye takıldıklarını' ifade etti. 

clinton’un görüşmesinin, almanya’nın ortadoğu’da yapılan operasyon kapsamında 'dinlemeye takıldığı' ifade edilirken, hedef kişilerin söz konusu kişilerle aynı frekansı kullandığı belirtildi.

habere göre bu durum gizli tutuldu. ilgili bölümlerin bnd yönetimini bilgilendirdiği ifade edilen haberde, kısa bir inceleme sonucunda söz konusu dökümün imha edilmesi talimatının verildiği belirtildi. bu görevin, çifte casusluk yaptığı gerekçesiyle 3 temmuz’dan beri gözaltında bulunan markus r’ye verildiği ifade edildi.

alman vekilden tepki

almanya yeşiller partisi milletvekili konstantin notz, başbakan angela merkel'den alman istihbarat servisinin müttefik ülkeleri dinlemesini kayıtsız şartsız açıklamasını istedi.

federal meclis'te istihbarat servislerini kontrol etmekle sorumlu parlamento kontrol komitesi'nin (pkgr) üyesi de olan notz, berlin'de yaptığı açıklamada, almanya istihbaratının karşılıklı casusluk yapmakla temel hakları ihlal eden oyunda aktif rol oynadığını belirtti.

merkel de dinlenmişti

temmuz başında, almanya federal istihbarat teşkilatı (bnd) ve savunma bakanlığı'nda çalışan iki kişinin abd adına casusluk yaptıklarının ortaya çıkması, abd ile almanya arasında diplomatik krize yol açmıştı. bunun üzerine amerikan istihbaratının berlin'deki en üst düzey temsilcisi almanya’nın talebi üzerine ülkeden ayrılmıştı.

abd ulusal güvenlik kurumu nsa’nın eski sistem analisti edward snowden’ın bir yıl önce sızdırdığı gizli belgelerde amerikan istihbaratının, başbakan angela merkel’in cep telefonunu dinlediği ortaya çıkmıştı

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;