Avrupa

Almanya seçiminin kaybedenleri

İstenilen başarıyı yakalayamayan siyasetçiler istifaya başladı. İlk istifa hükümet ortağı Hür Demokratların lideri Phillip Rösler'den geldi. Yeşiller'den Roth ve Özdemir de gitti.

Konular: Almanya

Haberin Öne Çıkanları

Almanya genel seçimi

FDP barajı geçemedi

Roth ve Özdemir'den istifa

Yeşiller'in eşbaşkanları Claudia Roth ve Cem Özdemir istifa etti

almanya’daki genel seçimden başbakan angela merkel’in güçlenerek çıktığı muhakkak. hıristiyan demokrat birliği’nin lideri merkel, partisinin oy oranını yüzde 41 buçuğa çıkardı. meclis’teki toplam sandalye sayısı 311’e yükseldi. bu sayı tek başına hükümet kurmasına yetmiyor ancak bu 1994’ten bu yana partisinin elde ettiği en iyi sonuç.

hür demokratlar hezimete uğradı

merkel başarısına başarı kattı ancak 4 yıldır ülkeyi birlikte yönettiği koalisyon ortağı hür demokrat parti ağır bir yenilgi aldı. 

oyların sadece yüzde 4,8’ini alan hür demokrat parti seçim barajına takıldı. yani bu dönem mecliste yok. bu, kuruluşundan bu yana partinin ilk kez mecliste olmaması anlamına geliyor. parti geçen seçimde, şimdiki dışişleri bakanı guido westerwelle liderliğinde oyların yüzde 15'ini almıştı.

partinin 34 yaşındaki vietnam asıllı lideri philipp rösler istifasını sundu. rösler, “acı gecenin sorumluluğunu üstleniyorum” dedi. partinin diğer üst düzey yöneticilerinin de benzer şekilde istifa etmesi bekleniyor.

yeşiller’de de yaprak dökümü

seçimde beklediği oyu alamayan diğer bir parti de yeşiller oldu. 2009'da yüzde 10,9 oy alan yeşiller bu seçimde yüzde 8,4’te kaldı.  yeşillerin meclis’te 63 sandalyeleri var. böylece yeşiller, sol parti’den bir sandalye geride kaldı.

parti’nin eşbaşkanı claudia roth istifasını sundu ve parti eşbaşkanlığı için yeniden aday olmayacağını söyledi. 11 buçuk yıldır partinin liderliğini yürüten roth’a göre partinin yeniden şekillenmesinin zamanı geldi.

roth’un yanı sıra partinin eşbaşkanlarından cem özdemir de istifa etti. ortak yaptıkları açıklamada roth ve özdemir sonbaharda yapılacak kurultayda, 6 kişilik yönetimle 16 kişilik parti konseyinin yenileneceğini açıkladı. cem özdemir kurultayda yeniden eşbaşkan olarak aday olabileceğini söyledi.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;