Yunanistan Ekonomik Krizi

'Almanya Yunanları aşağılamaya çalışıyor'

Brüksel’de Yunanistan ile ilgili yapılan toplantı öncesi Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı ve Syriza üyesi Dimitrios Papadimoulis, Almanya’nın sürekli yeni şartlar öne sürerek Yunanistan’ı ve Yunanları aşağılamaya çalıştığını söyledi.

IMF Başkanı Christine Lagarde ve Yunan Maliye Bakanı Euclid Tsakalotos, Pazar toplantısı öncesi konuşurken. [Fotoğraf: Reuters]

yunanistan’a üçüncü yardım paketinin verilip verilmeyeceğinin görüşüldüğü ve cumartesi günü neticelendirilemeyen toplantının ardından görüşmelere pazar günü devam ediliyor. bu iki görüşme arasında avrupa parlamentosu başkan yardımcısı ve yunanistan iktidar partisi syriza’nın üyesi olan dimitrios papadimoulis, almanya’yı suçlayıcı açıklamalarda bulundu. papadimoulis almanya’nın sürekli yeni şartlar öne sürerek yunanistan’ı ve yunanları aşağılamaya çalıştığını söyledi.

papadimoulis, cumartesi günü 9 saat süren görüşmelerin almanya’nın özellikle bir talebi üzerine tıkandığını belirtti. buna göre yunanistan, taahhütlerini bir an önce yerine getirmemesi durumunda euro bölgesinden 5 yıl 'mola' almak zorunda kalacak. bu süre sonunda da taahhütlerin gerçekleşmemesi durumunda ülkenin euro’dan atılması isteniyor.
papadimoulis “burada amaç yunanistan’ı ve yunanları aşağılamak. ya da tsipras hükümeti düşürülmek isteniyor” dedi.

pazar görüşmeleri başladı

euro bölgesi  maliye bakanları dün yunanistan'la ilgili 8 saati aşan toplantılarının sonuçsuz kalmasının ardından bugün brüksel'de yeniden bir araya geldi.

toplantı girişinde konuşan, avusturya maliye bakanı hans jörg schelling, sürece iyimser baktığına dikkati çekerek, "yunanistan’la ilgili birçok konuda euro grubu’nda uzlaşma sağlanamadı. çok zor pazarlıklar yapılıyor" dedi.

finlandiya maliye bakanı alexander stubb, yapıcı çalıştıklarını ama yunanistan’ın teklifinin yeterli olmadığını belirterek, "yunanistan’ın şartlar konusunda daha net olması gerekiyor. net taahhütler, net şartlar ve net kanıtlar sunmalılar" diye konuştu.

stubb, görüşmelerde ilerleme olmasına rağmen daha kat edilecek çok mesafe olduğunu sözlerine ekledi.

italya maliye bakanı pietro carlo padoan da yunanistan’a karşı bir güven sıkıntısı olduğunu belirterek, "yunan hükümeti somut adımlar atmalı" dedi.

avrupa konseyi başkanı donald tusk, bugüne sarkan yunanistan görüşmesi sebebiyle 28 ab üyesi ülkenin liderlerinin katılımıyla düzenlenecek bir başa zirveyi iptal etti.

euro bölgesi'ne üye 19 ülke liderinin katılımıyla düzenlenen yunanistan zirve ise maliye bakanlarının toplantısının ardından yapılacak.

yunanistan’ın yeni reform paketi

yunanistan’ın  323 milyar euroyu bulan borçlarının 1,6 milyar euroluk taksidini ödeyememesinin ardından ab ve imf’nin ülkeye kredi vermek için ağır şartlar öne sürmüştü. 5 temmuz’da yapılan halk referandumunda halkın çoğunluğu bu istekleri reddetti.

son 5 yılda toplam 240 milyar avroluk 2 kurtarma paketine rağmen ekonomisini düzlüğe çıkaramayan yunanistan, 3 yıllık üçüncü bir kurtarma paketi için kreditörlerden 53,5 milyar avro talep ediyor. atina'nın bunun karşılığında taahhüt ettiği emeklilik reformu, vergileri artırma ve yeni özelleştirmeler dâhil bir dizi kemer sıkma önlemini içeren reform paketi ab yetkililerince gecikmiş ve yetersiz bir adım olarak değerlendiriliyor.

yunan hükümetinin euro grubu'na yeni bir ekonomik reform programı hazırladı ve bu program yunan meclisinde onaylandı.

başbakan aleksis tsipras, başbakan yardımcısı yannis dragasakis, maliye bakanı efklidis tsakalotos ve ekonomi bakanı yorgos stathakis'in hazır bulunduğu toplantıda son şekli verilerek euro grubu'na sunuldu.

hükümetin yeni reform paketi 12 milyar euroluk tasarruf tedbirlerini içeriyor. bu teklifte pazar günü yapılan referandumda yunanların reddettiği teklife göre, 4 milyar euro daha fazla bir teklif sunulmuş oluyor.

kaynak: al jazeera, reuters, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;