Almanya

Almanya’da İncirlik rahatsızlığı

Alman Sol Parti Dış Politika Sözcüsü Jan van Aken, İncirlik’te konuşlu Alman askerlerini ziyaret etmek istediğini ancak başvurusuna yanıt alamadığını söyledi. Yeşiller Partisi Savunma Politikaları Sözcüsü Agnieszka Brugger de “Milletvekillerimizin tezkere öncesinde durumu yerinde görme imkanı olmalı” dedi.

Konular: Almanya, Türkiye

welt am sonntag gazetesine konuşan alman sol parti dış politika sözcüsü jan van aken, 12 ekim tarihinde dışişlerine incirlik’te konuşlu alman askerlerini ziyaret etmek için müracaatta bulunduğunu söyledi. aken, türk makamlarından şu ana kadar olumlu ya da olumsuz bir yanıt gelmediğini belirtti.  

“bilgiler ne amaçla kullanılıyor?”

alman tornado keşif uçaklarının elde ettiği bulguların kürt gruplara karşı kullanılıp kullanılmadığını kontrol etmek istediğini belirten aken, kendisine izin çıkmaması durumunda, alman askerlerinin işid’e karşı görev almasını düzenleyen tezkerenin uzatılmasının zor olacağını öne sürdü.

yeşillerden destek

jan van aken’e yeşiller partisi savunma politikaları sözcüsü agnieszka brugger de destek verdi. gazeteye konuşan brugger, “tabii ki bizim savunma ve güvenlik politikalarıyla ilgili milletvekillerimizin tezkere öncesinde durumu yerinde görme imkânı olmalı” dedi. brugger, geçtiğimiz günlerde incirlik’i ziyaret eden alman parlamentosu savunma komisyonu üyelerinin ziyaretinin bir istisna olarak kalmasının kabul edilemeyeceğini de söyledi.

alman parlamentosu’nun 2 haziran’da 1915 olaylarını soykırım olarak nitelendirmesi türkiye’nin tepkisini çekmişti. alman milletvekillerinin incirlik ziyaretine izin verilmemesi ise, soykırım kararıyla ilişkilendirilmişti. ziyarete, alman hükümetinin kararın hukuki bağlayıcılığı olmadığı yönündeki açıklaması sonrasında izin çıkmıştı. federal savunma komisyonu üyeleri ekim ayı başında incirlik’te incelemelerde bulunmuştu.

almanya’nın incirlik üssü’nde uluslararası koalisyona işid’e karşı destek vermek amacıyla gönderdiği 6 adet tornado keşif uçağı ve 250 dolayında askeri bulunuyor. askerlerin görev süresini düzenleyen tezkere yılsonunda doluyor. alman federal parlamentosu’nun kasım ayı ortalarında tezkereyi görüşmesi bekleniyor.

kaynak: dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;