Avrupa

Almanya'da koalisyon görüşmeleri başlıyor

Almanya Başbakanı, Sosyal Demokrat Parti ile koalisyon kurma çalışmalarını görüşmek üzere cuma günü bir araya gelecek.

Konular: Almanya
Angela Merkel ülke tarihinde üstüste üçüncü kez seçilmeyi başaran üçüncü lider oldu. [AFP]

almanya başbakanı angela merkel ve ana muhalefet sosyal demokrat parti (spd), olası bir koalisyon hükümetini görüşmek üzere 4 eylül cuma günü bir araya gelecek.

merkel’in partisi hristiyan demokrat birlik (cdu) ile hıristiyan sosyal birlik (csu) partileri birlikte girdikleri ve 22 eylül pazar günü yapılan genel seçimden yüzde 41,5 oy oranı ile galip çıkmıştı. ancak koalisyonun diğer ortağı hür demokrat parti (fdp) yüzde 4,7 oy alarak seçim barajını geçememişti. 

tek başına iktidarı beş sandalye ile kaçıran merkel, koalisyon kurmak adına ilk olarak yüzde 25 oyla seçimden ikinci çıkan spd'nin yöneticisi sigmar gabriel ile görüşmüştü.

spd tarafından geçen hafta yapılan açıklamada, partinin cdu ile koalisyon kurma çalışmalarına başlamaya hazır olduğu belirtilmişti. 

cdu genel sekreteri hermann gröhe, basın mensuplarına yaptığı açıklamada merkel’in mecliste en az sandalyeye sahip olan yeşiller partisi ile de iletişime geçeceğini söyledi. gröhe görüşmelerin gelecek hafta gerçekleşebileceğini sözlerine ekledi.

merkel, 1949'dan 1963'e kadar iktidarda kalan konrad adenauer ile 1982 ve 1998 yılları arasında üç kez arka arkaya seçim kazanan helmut kohl'ün ardından ülke tarihinde üçüncü kez seçilmeyi başaran üçüncü lider oldu.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;