Irak Kürdistan Özerk Bölgesi

Almanya'dan Peşmerge'ye silah yardımı

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) yapılacak silah yardımına ilişkin, Türkiye ile de görüştüklerini söyledi.

Konular: Kuzey Irak, IŞİD
Konvoyun içinde yerel kiyafetler giyen az sayıdaki peşmerge birliği de bulunuyor. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

federal basın merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan almanya dışişleri bakanlığı sözcüsü martin schaefer, irak'ın kuzeyine gönderilecek silahların istenmeyen bazı güçlerin eline geçmesine ilişkin bir endişelerinin olup olmadığı konusunda "hiçbir garanti yok ancak bekleyip hiçbir şey yapmamak hem ahlâken hem de siyasi olarak, bir şey yapıp risk almaktan daha iyi değil" diye konuştu.

alman hükümetinin, yıllardır ikby ile iletişimde bulunduğunu belirten schaefer, "peşmerge bize onlara verilecek olan silahları başkalarına vermeyecekleri ve bunları işid'e karşı kullanacakları güvencesini veriyor" dedi.

"türkiye ile görüşüyoruz"

schaefer, almanya'nın irak'ın kuzeyine silah göndermesi konusunda türkiye ile görüşüp görüşülmediğine ilişkin soruyu da yanıtladı.

sözcü, "tabii ki nato partnerimiz olan türkiye ile bu konuda temaslarda bulunuyoruz. örneğin alman ordusu uçaklarının, türkiye topraklarında iniş yapıp devam etmesi bu görüşmeler sonucunda yapılıyor" ifadesini kullandı.

kaçırılan alman vatandaşları

suriye'de işid tarafından kaçırılan bir alman vatandaşının serbest bırakıldığı yönündeki haberlerin doğru olduğunu söyleyen schaefer, güvenlik nedeniyle konuyla ilgili detaylı bilgi vermedi.

almanya savunma bakanlığı sözcüsü jens flosdorff da çarşamba gününe kadar bölgeye gönderilecek silah listesinin hazırlanacağını, bu hafta içinde bölgeye insani yardım ve askeri teçhizatın gönderilmesinin mümkün olduğunu söyledi.

flosdorff, hafta sonu irak'ın kuzeyini ziyaret eden alman siyasetçilerle beraber iki askeri yetkilinin de bölgeye gittiğini, orada görüşmelerde bulunduğunu ve bu sabah almanya'ya geri döndüğünü bildirdi.

'esed rejimi inanılmaz haksızlık yaptı'

martin schaefer, suriye'deki esed rejiminin işid'e karşı silahla desteklenmeyeceğini belirterek, "farklı haksızlık şekillerini birbiriyle karıştırmamak lazım. esed rejimi inanılmaz haksızlık yaptı. iç savaşta son 3 buçuk yılda yaklaşık 200 bin insan hayatını kaybetti" dedi.

" 'şimdi işid var, esed'den daha kötü. bu yüzden onunla işbirliği yaparsak o kadar kötü olmaz', diyemeyiz" sözlerini kaydeden schaefer, almanya'nın, esed rejimiyle şu an siyasi ve diplomatik temaslarda bulunmadığını, sadece berlin'deki suriye büyükelçiliğinde alt düzeyde konsolosluk memurlarının bulunduğunu söyledi.
 

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;