Almanya

Almanya'dan Türk bakanlara engel

Almanya'da Adalet Bakanı Bozdağ'ın katılacağı duyurulan toplantıya verilen izin, salon yetersizliği gerekçe gösterilerek geri çekildi. Bakan Zeybekci'nin Köln'de katılacağı toplantı için ise salon verilmedi. Almanya'nın Ankara Büyükelçisi, konuya ilişkin Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Konular: Almanya, Türkiye

almanya’nın baden-württemberg eyaletinin gaggenau kentinde, bu akşam yapılması öngörülen ve konuşmacı olarak adalet bakanı bekir bozdağ’ın katılacağı duyurulan toplantı için verilen izin geri çekildi. alman basınına yansıyan haberlere göre, iptale gerekçe olarak yoğun talep ihtimali üzerine salonun ve park yerlerinin yetersizliği gösterildi.

bu gelişmenin ardından, almanya'nın ankara büyükelçisi, konuya ilişkin dışişleri bakanlığı'na çağrıldı. bakanlıktan alınan bilgiye göre, büyükelçiye müsteşar yardımcısı tarafından türkiye'nin duyduğu rahatsızlık ifade edildi.

bakan bozdağ, konuya ilişkin strasbourg'da yaptığı açıklamasında, şunları söyledi:

"izinleri alınmış bir buluşmayı yapma fırsatı bulamadık. özellikle ifade etmek isterim ki her defasında insan hakları, ifade hürriyeti üzerine konuşma yapan, bunu eleştiri haline getiren almanya'nın, toplantı hakkına izin vermemesi anlaşılır bir şey değildir. hem ab'nin, hem avrupa konseyinin, hem demokrasinin vazgeçilmez özellikleridir. bizde ifade hürriyeti var diyorsunuz, kusura bakılmasın ama demokrasiyle izah edilebilir bir şey değil bu. bir bakanın kendisini ifade etmesine izin verilmemesi mümkün mü?

daha önce de bunun örneklerini gördük. hatırlarsanız, sayın cumhurbaşkanımıza da engel oldular. fakat terörist başına telekonferansla bağlanma imkanı sağladılar. bir demokratik ülkenin bakanı bir toplantıda görüşlerini açıklayamıyor. bu nasıl demokrasidir ki teröristlere her şey serbest ama meşru yetkililere engel çıkarılıyor.

türkiye suçluların iadesini istediğinde, 'bizim yargımız bağımsız, tarafsız' diyorlar. türk yargısının verdiği kararları ise eleştiriyorlar. biz bundan çok büyük rahatsızlık duyuyoruz."

ibrahim kalın kınadı

cumhurbaşkanlığı sözcüsü ibrahim kalın, twitter hesabından olayı şu sözlerle kınadı:

"adalet bakanımız bekir bozdağ'ın almanya'da katılması planlanan etkinliğin sudan sebeplerle yasaklanmasını kınıyorum. her fırsatta türkiye'ye demokrasi ve ifade özgürlüğü dersi vermeye çalışanların gerçek yüzü bu tür kararlarla açık şekilde ortaya çıkıyor bu skandal kararın pkk ve fetö gibi terör örgütlerine kucak açan bir ülkede alınması avrupa'nın geleceği açısından endişe vericidir."

zeybekci'ye de izin verilmedi

ayrıca köln'de 5 mart pazar günü ekonomi bakanı nihat zeybekci'nin katılacağı bildirilen toplantı için salon verilmedi.

avrupalı türk demokratlar birliği'nin (uetd), porz semti'nde belediyeye ait salonda saat 18.30'da bakan zeybekci'nin cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini anlatacağı bir toplantının yapılacağını duyurmuştu. porz belediyesi, söz konusu etkinlik için salonun verilmediğini doğruladı.

porz belediye başkanı henk van benthem (cdu), bakan nihat zeybekci'nin katılacağı toplantı için salon verilmediğini doğrularken nedenini açıklamadı. van benthem kısa açıklamasında sadece, “bir çalışanımız salonda kimin konuşmacı olduğunu öğrendikten sonra vatandaşlık dairesi müdürü'nü bilgilendirdi” dedi.

kaynak: dha, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;