CHP

Altay: HDP'den alacağımız etik ders yok

CHP Grup Başkanvekili Altay, partisini eleştiren ve dokunulmazlıkların kaldırılması için CHP'den destek isteyen HDP'ye "HDP'nin açacağı imza föyünde bir tek CHP'linin imzası olmayacak. Olursa, onun CHP'de ile zaten işi kalmamıştır. Daha düne kadar 'Verin özerkliği alın başkanlığı' pazarlıkları yapan bir partiden alacağımız siyasi etik ve ahlâk dersi yok." dedi.

Konular: CHP, HDP, Türkiye
Altay: Türkiye'de yolsuzluk, rüşvet suç değil. [Fotoğraf: AA Arşiv]

chp grup başkanvekili engin altay, dokunulmazlıkların kaldırılması için 52 imzaya daha ihtiyaçları olduğunu açıklayan ve chp'den destek isteyen hdp'ye cevaben "hdp'nin açacağı imza föyünde bir tek cumhuriyet halk partilinin imzası olmayacak. olursa, onun cumhuriyet halk partisi ile zaten işi kalmamıştır." dedi. altay, partisini eleştiren hdp'lilere de "daha düne kadar 'verin özerkliği alın başkanlığı' pazarlıkları yapan bir partiden alacağımız siyasi etik ve ahlâk dersi yok." yanıtını verdi.

altay, mecliste gazetecilere yaptığı açıklamada, "chp'ye rota çizmek hdp grup başkanvekillerine kaldıysa işimiz var." diye konuştu. chp'ye emperyalizmin rota çizemediğini, chp'nin rotasının belli olduğunu belirten altay, chp'nin rotasının kuvayi milliye ile çizildiğini söyledi. hdp grup başkanvekili çağlar demirel'in dokunulmazlıklara ilişkin açıklamalarını dinlediğini aktaran altay, şöyle devam etti:

"bu konuda bize rota çizmek, siyasi ahlâk ve etik konusunda laf etmek kimsenin haddi değil ama hele hele onların hiç haddi değil. daha düne kadar 'verin özerkliği alın başkanlığı' pazarlıkları yapan bir partiden alacağımız siyasi etik ve ahlâk dersi yok. demokrasi dersi hiç yok. tbmm'de geçtiğimiz günlerde alınan karar, adalet ve kalkınma partisi ile mhp'nin veya chp ile mhp'nin iradesi değildir. öyle olsaydı açık oylama yapılırdı. milletvekillerine üç ayrı renkte pul verildi. mhp ve hdp'de daha tek renk ağırlıklıydı ama chp'de ile adalet ve kalkınma partisi'nde üç renk pulun üçü de kullanılmıştır ve çokça kullanılmıştır."

"iptal başvurumuz mümkün değil"

engin altay, chp'de haklarında fezlekesi olan bütün milletvekillerinin arzu etmeleri halinde anayasa mahkemesine bireysel başvuru yapabileceğini, kimlerin yapacağını bilmediğini ancak parti olarak yapanlara lojistik hukuki destek vereceklerini vurguladı ve şu ifadeleri kullandı:

"bizim, anayasa mahkemesine 110 milletvekiliyle geçici maddenin iptaliyle ilgili bir başvurumuz mümkün değil. hdp'nin açacağı imza föyünde bir tek cumhuriyet halk partilinin imzası olmayacak. olursa, onun cumhuriyet halk partisi ile zaten işi kalmamıştır. o cumhuriyet halk partisiyle ilişkisini kesmiştir. bizim disiplin mekanizması çalıştırarak ilişki kesmemize gerek yok, o arkadaşımız gidip buraya bir imza atarsa o cumhuriyet halk partisi ile kendisi bağını ve ilişkisini sonlandırmış olur. ona da deriz ki yolu açık olsun."

altay, anayasa mahkemesi için 110 başvuruyu kendisinin mümkün görmediğine de dikkat çekti.

"lidere ibadet gördüm"

ak parti olağanüstü kongresini de değerlendiren altay, kongre demenin pek mümkün olmadığını savundu. altay, "lidere biat, lidere itaat siyasette vardır ama demokrasimiz adına üzülerek orada ben lidere ibadet gördüm. liderlere ibadet başka bir şey. adeta bir ibadet noktasında lidere teslimiyet var." ifadesini kullandı.

"bu hükümette bence meşru bir hükümet olmaz darbe hükümetidir." diyen altay, kurulacak hükümeti 12 eylül'den sonra kurulan bülent ulusu hükümetine benzetti. altay, "binali yıldırım ile bülent ulusu arasında hiçbir fark yoktur. ikisi de darbe hükümetidir." 

"kanla kurulan kanla yıkılır"

tbmm başkanı ismail kahraman'ın laiklik açıklamalarının sorulması üzerine altay, şunları vurguladı:

"laiklik karşıtı iş ve işlemler eskiden de vardı, şimdi de var. kubilay'ı derviş mehmet mi katletti, bizim meclis başkanı da gravatlı derviş mehmet. bunu da söylüyorum. karşı devrimciler 23 nisan 1929'da da vardı, şimdi de var. o zaman onların ayaklarında cizlavit kafalarında fes vardı. bunların ayaklarında pahalı iskarpin yakalarında pahalı gravat var. fark bu kadar basit."

laikliğin kimsenin tekelinde olmadığını ifade eden altay, "ne dedim daha önce ben, kanla kurulan kanla yıkılır kardeşim. bunu bir ay önce söyledim. böyle bir tehlikede görmüyorum ben." diye konuştu.

kaynak: aa
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;