Latin Amerika

Amazon'da ölümüne direniş

Kaçak ağaç kesiminden milyar dolarların kazanıldığı Peru'da yerliler evlerini kaybediyor. Elektriği bile olmayan köylerde kaçakçılara karşı direnişi ölümle sonuçlanabiliyor.

Konular: Amerika, Çevre

dünya bankası’nın 2012 verilerine göre topraklarının üçte ikisi amazon ormanlarıyla kaplı peru’da kaçak ormancılık odun ihracatının yüzde 80’ini oluşturuyor. bu yeşil latin amerika ülkesinde giderek büyüyen kaçakçılığın yıllık hacmi ise 10 ile 15 milyar dolar arasında değişiyor.

brezilya sınırındaki sewoto köyü de kaçakçılık tehdidi altındaki bölgelerden. elektriğin ulaşmadığı köye iki saatlik yürüme mesafesinde kaçak ormancıların kampı var. yasa dışı yollarla kesilen ağaçlar putaya nehri’ne bırakılıyor. bu nehir, ormancılık endüstrisindeki ulaşımın can damarını oluşturuyor.

önceden 106 nüfuslu olan köyde yaşayanların sayısı çevre aktivisti edwin chota’nın öldürülmesinden sonra 70’in altına düşmüş durumda. insanlar kaçakçılardan korkarak çevre köylere taşınıyor.

11 yılda 900 çevreci öldürüldü 

uluslararası izleme örgütü global witness'ın raporuna göre, peru brezilya, honduras ve filipinlerden sonra çevre aktivistleri için en tehlikeli dördüncü ülke. 2002 ve 2013 yılları arasında kaçakçılara engel olmak isteyen 900 çevre aktivisti ve yerli halk öldürüldü.

10 yıldan fazladır yasa dışı ormancılık faaliyetine karşı kampanya yürüten ve sewoto’daki ashaninka yerlilerinin lideri olan edwin chota ve beraberindeki üç kişi, geçen yıl eylül ayında öldürülmüştü. cinayetler ülkede büyük yankı uyandırsa da, kaçakçılığa karşı hâlen caydırıcı tedbirler alınmış değil.

cinayetten sonra iki kaçak ormancı tutuklandı ancak chota’nın ailesi ve yerli halk soruşturmanın yavaş ilerlediğinden şikâyetçi.

soruşturma savcısı, cinayetlerin organize bir örgüt tarafından işlenip işlenmediğinin kanıtlanmasının zaman alacağını söylüyor. savcıya göre kaçak avcıların ekonomik gücü ve yolsuzluk devasa boyutlarda.

kaynak: ap

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;