Bilim-Teknoloji

Amazon'un patronu SpaceX'e rakip oldu

Jeff Bezos'un sahibi olduğu uzay-havacılık firması Blue Origin, yörüngealtı uzay kapsülünün ilk denemesini başarıyla gerçekleştirdi. Bezos böylece Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX'in yeni rakibi oldu.

Konular: Bilim-Teknoloji
New Shepard uzaya astronot ve turist taşıyabilir. [Fotoğraf: Blue Origin]

abd özel uzay-havacılık sektörüne adım atan en yeni firma, amazon'un kurucusu jeff bezos'un sahip olduğu blue origin oldu. şirketten yapılan açıklamada new shepard uzay aracının ilk denemesini başarıyla gerçekleştirdiği belirtildi. 50 bin kg'lık itici kuvvetle ateşlenen roket, kapsülle beraber planlandığı gibi 93,5 kilometre yüksekliğe erişti.

blue origin, uzay kapsülüyle roketin sorunsuz bir şekilde birbirinden ayrıldığını ancak yeniden kullanılabilir roketin kullanılamaz hale geldiğini belirtti.

texas'ta yapılan denemenin ardından açıklama yapan jeff bezos, "eğer uzay kapsülünde astronotlar olsaydı güzel bir yolculuk yapar ve rahat bir şekilde geri dönerlerdi" ifadesini kullandı. bezos, 'roketin iniş esnasında hidrolik sistemde yaşanan aksaklıktan dolayı kurtarılamadığı' bilgisini verdi.

New Shepard'dan çekilen fotoğrafta uzay kapsülünün roketten ayrıldığı an görülüyor.
[[Fotoğraf: Blue Origin]]

new shepard'ı taşıyan be-3 roket motoru, sıvı hıdrojen ve sıvı oksijen yakıt kullanıyor. blue origin, birçok görevde kullanabilmek amacıyla roketin dikey olarak iniş yapabilmesi gerekiyor. spacex'in falcon-9 roketiyle denediği bu yöntem henüz gerçek bir görevde başarıya ulaşmadı.

blue origin, nasa için kargo görevleri gerçekleştiren spacex ve orbital sciences'ın ardından öne çıkan yeni özel uzay-havacılık firması oldu. şirketin yörüngealtı uçuşlarla uzay turisti taşıması da bekleniyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;