Afrika

Amerikalı doktora Ebola teşhisi

Ebola ile mücadele için Liberya’da bulunan ABD’li doktorun virüsü taşıdığı kesinleşti. Gıda stoklarının azaldığı ülkede görev yapan birçok doktor ise greve başladı.

Konular: Afrika, Sağlık
Liberya'da bir doktor, karantinadan kaçan Ebola şüphelisini ikna etmeye çalışıyor [Fotoğraf: Reuters]

mart ayından bu yana batı afrika’yı etkisi altına alan ebola virüsü tehlikesi giderek büyüyor. son olarak en çok kaybın yaşandığı liberya’da, abd'li bir doktorun ebola virüsü taşıdığı kesinleşti. başkent monrovia’da görev yapan doktor, ebola belirtilerinin görüldüğü andan itibaren gözlem altına alınmıştı.

ülkede uzun süredir virüsle mücadele eden john f. kennedy (jfk) tıp merkezi doktorları ise ücretlerinin ödenmemesini ve çalışma koşullarını gerekçe göstererek greve gitti.

sağlık çalışanları derneği, jfk çalışanlarının iki aydır ücret almadığını açıkladı.

sierra leone’un başkenti freetown’da da connaught hastanesi çalışanları bir günlüğüne iş bıraktı. 

batı afrika’da ebola sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 120’den fazla.

‘askeri destek lazım’

sınır tanımayan doktorlar örgütü, ebola virüsü tehlikesinin uluslararası düzeye çıktığını duyurdu.

örgüt, bölgeye sivil ve askeri tıbbi desteğin artırılması gerektiğini söyledi.

örgütün lideri joanne liu, ebola’nın tarihin en tehlikeli bulaşıcı hastalıklarından biri olduğunun altını çizdi. “dünya bu virüsle savaşı kaybediyor” diyen liu, küresel birlikteliğin yetersiz olduğunu vurguladı.

gıda fiyatları yüzde 150 arttı

liberya’da bazı hastanelere gelen ebola hastaları, yer kalmadığı için geri çevriliyor.

hastalığın çok hızlı yayılması, stokları da hızla tüketiyor.

birleşmiş milletler’e bağlı gıda ve tarım örgütü (fao), liberya, sierra leone ve gine’de gıda stoklarının hızla tükendiğini açıkladı.

bu ülkelere kurulan karantina bölgelerinde yaşayan insanlar arasında ateşli kanamanın artmasıyla, halk mümkün olduğu kadar çok gıda stoklamaya çalışıyor. gıda ürünlerine olan talep fiyatları yüzde 150 oranında artırdı.

fao yetkilileri bazı bölgelerde gıdaya harcanan paranın, vatandaşların gelirlerinin yüzde 80’ini oluşturduğunu söyledi.

dünya gıda programı ve fao bölgeye gönderilecek 65 bin ton gıda yardımını onayladı.

kongo’ya da sıçradı

abd hastalık kontrol ve korunma merkezleri başkanı tom frieden, virüsün şu ana kadar hiç karşılaşmadıkları derecede hızlı yayıldığını açıkladı. frieden, tehlikenin boyutları hakkında abd başkanı barack obama'ya da bilgi verdi. 

ilk kez mart 2014'te görülen ebola’dan hayatını kaybedenlerin sayısı bin 550’den fazla. toplamdaki ebola vakası ise 2 bin 615’in üzerinde.

virüsten en çok etkilenen ülkeler liberya, sierra leone, gine ve nijerya. ancak son olarak kongo’da da 31 kişi hayatını kaybetti.

idrar, kan, ter veya tükürük gibi vücut sıvısı veya salgılarıyla temas ile bulaşan ebola'nın henüz kesinlemiş tedavisi veya aşısı yok. ancak virüsün aşısı üzerindeki çalışmalar sürüyor.

abd’den yapılan açıklamada ebola’nın tedavisinde kullanılacak ilacın geliştirilmesi için 42,3 milyon dolara ihtiyaç var.

dünya sağlık örgütü’ne  göre hastalık yüzde 25 ila yüzde 90 oranında ölümle sonuçlanıyor.

kaynak: reuters

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;