Yeni Anayasa

Anayasa görüşmeleri başladı

Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın açılış konuşmasıyla başlayan TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun ilk toplantısı sona erdi. AK Parti sözcüsü Çelik, konuyla ilgili soruları yanıtlarken ‘sistemi tartıştıklarını’ belirterek “Başkanlık sistemi kuvvetler ayrılığını garanti altına alacaktır” dedi.

[Fotoğraf: Gonca Şenay / Al Jazeera]

anayasa uzlaşma komisyonu, ilk toplantısını yapmak üzere tbmm başkanı ismail kahraman başkanlığında toplandı. yaklaşık üç saat süren toplantıda usul ve yöntem üzerine konuşuldu. bir sonraki toplantının 10 şubat’ta yapılması kararı alındı.

‘sistemi tartışıyoruz’

komisyon toplantısının bitişinin ardından basın toplantısı düzenleyen ak parti sözcüsü ömer çelik de komisyon çalışmaları ve başkanlık sistemi tartışmalarıyla ilgili konuştu:

“başkanlık sistemi kuvvetler ayrılığını garanti altına alacaktır. türkiye'nin rejimiyle bir sorunu yoktur. sistemi tartışıyoruz. önümüzdeki meselelere sloganla bakmamak lazım. parlamenter sistem darbeleri engelleyemedi."

daha önceki uzlaşma komisyonu sırasında partide bir heyet kurulduğunu hatırlatan çelik, benzer bir mekanizmanın yine kurulacağını söyledi. mekanizma ömer çelik’in başkanlığı ve koordinatörlüğünde yürütülecek:

“biz düzenli şekilde toplanacağız. uzlaşma komisyonu'ndaki 3 arkadaşımız daimi üye olacak. bu toplantılara başbakanımız da katılacak.”

meclis'te düzenlenen toplantıya, komisyon üyeleri ak parti'den ankara milletvekilleri ahmet iyimaya ve cemil çiçek ile gaziantep milletvekili aldülhamit gül, chp'den balıkesir milletvekili namık havutça, muğla milletvekili ömer süha aldan, aydın milletvekili bülent tezcan, mhp'den mersin milletvekili oktay öztürk, afyonkarahisar milletvekili mehmet parsak, bursa milletvekili kadir koçdemir ve hdp'den mardin milletvekili mithat sancar, adana milletvekili meral danış beştaş ve istanbul milletvekili garo paylan katıldı.

komisyon toplantısının başında kahraman bir açılış konuşması yaptı. ardından da ak parti milletvekili cemil çiçek, chp genel başkan yardımcısı bülent tezcan, hdp milletvekili meral danış beştaş ve mhp genel başkan yardımcısı oktay öztürk birer konuşma yaptı.

"üniter yapıda bir hukuk devleti"

tbmm başkanı ismail kahraman, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin, "gayemiz türkiyemizin geleceğine çağdaş, çoğulcu demokrasi esaslarına uygun, insan hak ve hürriyetlerine saygılı ve öznesi insan olan, insana hizmet için teşkilatlanmış kudretli, üniter yapıda bir hukuk devleti yapılanmasını ortaya koyacak bir sistemi inşa etmek olmalıdır. milletimiz bizleri meseleleri çözümlememiz için görevlendirdi. çözüm üretmek ve zorlukların üstesinden gelmek durumundayız" dedi.

2011’de toplanan ancak 2013’te sadece 60 madde üzerinde anlaşmışken çalışmalarını fesheden bir önceki anayasa uzlaşma komisyonu sırasında tbmm başkanı olan cemil çiçek “ya darbeciler kadar olamadılar yaftasını taşıyacağız ya da yeni anayasayı yapacağız” derken chp’li bülent tezcan, anayasa yapım çalışmalarıyla eş zamanlı olarak mevzuatın da değiştirilmesi gerektiğine değindi. “biz anayasa çalışmalarına darbe hukukundan arınma olarak bakıyoruz” dedi. parlamenter sistemin önemine vurgu yaptı, ‘çalışmaların başkanlık rejimi tartışmasının gölgesinde geçmemeli’ yorumunu yaptı.

hdp adına konuşan beştaş da başkanlık sistemi tartışmalarına değinerek “parlamento bu sürecin tek sahibidir” dedi. komisyon çalışmalarına halkın da katılımasını önerdiklerini belirtti. mhp’li öztürk de başkanlık tartışmalarına değinerek ‘çalışmaların hiçkimse tarafından sabote edilmesine izin verilmemesi gerektiğini’ söyledi. 

kaynak: al jazeera, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;