Sağlık

Anayasa Mahkemesi: Zorla aşı yaptırılamaz

Anayasa Mahkemesi, bebeklere ve çocuklara ailesinin rızası olmadan zorla aşı yaptırılması ve ailenin aşı yaptırması için zorlanmasının kanuna aykırı olduğuna karar verdi.

Konular: Sağlık, Türkiye
[Fotoğraf: Güray Ervin/Al Jazeera Türk]

anayasa mahkemesi (aym), bebeklere ve çocuklara ailesinin rızası olmadan zorla aşı yaptırılması ve ailenin aşı yaptırması için zorlanmasının kanuna aykırı olduğuna karar verdi. mahkeme, bu konuda yasal düzenleme yapılmadığı sürece bu tip uygulamaların “maddi ve manevi varlığın korunması ve geliştirilmesi hakkı”nın ihlali kapsamına girdiğini belirtti.

kimin başvurusu üzerine görüldüğü belirtilmeyen bu davada alınan karar, benzer bireysel başvurularda da emsal niteliği taşıyacak.

daha önce yargıtay 2’nci hukuk dairesi, aşılar hakkında çıkan dedikodular sebebiyle “çocuğun üstün yararı” gerekçesiyle “devlet, geçerli bir delil gösterilmedikçe, anne-baba rızası aramaksızın çocuğa zorunlu aşı yaptırabilir” kararı almıştı.

kaynak: aym

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;