Bilim-Teknoloji

Android lider koltuğunu bırakmıyor

Mobil cihazlarda kullanılan işletim sistemlerinde Android'in hakimiyeti giderek artıyor. Araştırmaya göre bu yılın ikinci çeyreğinde piyasaya sürülen mobil cihazların yaklaşık yüzde 85'inde Android kullanılıyor.

Konular: Bilim-Teknoloji
Android işletim sistemi mobil dünyanın hakimi olmuş durumda.
Android işletim sistemi mobil dünyanın hakimi olmuş durumda. [Fotoğraf: Strategy Analtyics]

araştırma şirketi strategy analtyics'in raporuna göre 2014 yılının ikinci çeyreğinde dünya çapında piyasaya sürülen mobil cihazların yüzde 84.6'si android işletim sistemini kullanıyor. araştırma sonuçlarına göre ikinci çeyrekte 295.2 milyon mobil cihaz piyasaya sürüldü.

geçen yılın aynı döneminde yüzde 80.2 olan androidli cihaz oranı bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 84.6'ya yükselerek önemli bir artış kaydetti. android cephesinde bu önemli artış olurken apple'ın geliştirdiği ios işletim sistemi kullanan cihaz sayısı artmasına rağmen pazar payı anlamında düşüş yaşandı. buna göre geçen yılın ikinci çeyreğinde 31.2 milyon adet ios'lu cihaz piyasaya sürülürken bu rakam bu yılın ikinci çeyreğinde 35.2 milyona çıktı. pazar payı anlamında ise 2013 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 13.4 olan ios oranı, bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 11.9'a geriledi.

blackberry ve microsot düşüşte

mobil dünyanın diğer iki üyesi olan blackberry ve microsoft'ta ise (windows phone) düşüş yaşandı. her iki işletim sistem ve marka hem ürün bazında hem de pazar payı anlamında gerileme yaşadı.

markalar da sıralandı

raporda global olarak piyasaya sürülen markaların da sıralaması yapılıyor. buna göre ikinci çeyrekte samsung, apple, huawei, lenovo, xiamoi ve lg genel sıralamayı oluşturuyor. listede samsung geçen yılın aynı dönemine göre pazar payı ve adet bakımından düşüş yaşarken, çinli üretici xiamoi pazar payını yüzde 1.8'den yüzde 5.1'e çıkardığı görülüyor.

kaynak: strategy analtyics

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;