Bilim-Teknoloji

Android M duyuruldu

Google, Android işletim sisteminin yeni sürümü M’yi duyurdu. Yeni sürüm bu yılın üçüncü çeyreğinden itibaren kullanıma sunulacak.

Konular: Bilim-Teknoloji
Android M işletim sistemi birçok yenilik içeriyor
Android M işletim sistemi birçok yenilik içeriyor [Fotoğraf: Google]

belli aralıklarla işletim sistemi güncellemesi duyuran google, android m’i abd’de düzenlenen i/o etkinliğinde resmi olarak duyurdu. android’de alfabetik sırayla giden ve sürümlere tatlı ya da şekerleme ismi veren google, yeni sürüm için geleneği bozmadı. kullanımdaki en son android sürümü lollipop (android 5.0) olan google, yeni işletim sisteminin hangi isimle anılacağını şimdilik açıklamadı. 

halen geliştirme aşamasında olduğu açıklanan yeni işletim sistemi birçok yenilik içeriyor. bunlar arasında en önemlisi parmak izi okuyucu desteği gelmesi. bugüne kadar samsung ve huawei gibi firmalar kendi parmak izi okuyuculu telefonlarını geliştirse de işletim sisteminin doğrudan böyle bir desteği yoktu. android m ile beraber parmak izi fonksiyonu standart bir hale gelecek. 

android pay

yeni işletim sisteminde önemli bir düzenleme ise firmanın ödeme sistemi wallet’ın yerini alacak olan android pay. artık işletim sistemi içinde daha düzenli ve uygulama tarafında da desteklenen bir ödeme platformu bulunacak. 

güç denetimi ve pil ömrü

android m’de bulunan önemli bir yenilik ise güç denetimi ve pil ömrü ile ilgili yaşanacak. firmadan yapılan açıklamaya göre artık uygulamalar bazı özellikleri her an kullanamayacak. sadece gerektiğinde bu özellikler açılacak. örneğin konum bilgisine ihtiyaç duyan bir uygulama her an bu bilgiyi kullanmayacak. sadece gerektiğine bu izin verilecek. ayrıca işletim sistemi belli bir süre kullanılmayan özellikleri otomatik olarak kapatacak. etkinlikle yapılan açıklamada android m yüklü bir nexus 9 tabletin pil ömrünün önceki sürüme göre 2 kat arttığı vurgulandı. 

uygulama izinleri

kullanıcıların en büyük şikayet konularından biri olan uygulama izinleri de android m ile belli bir denetime kavuşuyor. artık her uygulama her an her özelliğe erişemeyecek. bir uygulama bir özelliği kullanmadan önce izin isteyecek ve kullanıcı izin verirse bu özellik kullanılacak. örneğin whatsapp’ta sadece sesli görüşme yaparken mikrofon erişim izni verilecek. daha önce bir uygulama yüklenirken otomatik olarak bütün izinleri alıyordu. 

yeni işletim sisteminde binlerce küçük yenilik yapıldığı da açıklandı. bunların büyük bir çoğunluğu işletim sistemini daha stabil ve hızlı hale getirecek düzenlemeler içeriyor. i/o etkinliğinde yapılan açıklamaya göre android m’in geliştirici sürümü kullanıma sunuldu. yeni işletim sistemi son kullanıcı ile bu yılın üçüncü çeyreğinde buluşacak. ancak işletim sistemi güncellemeleri genelde üreticiler tarafından yapıldığı için hangi cihazların bu güncellemeyi alıp almayacağı firmalar tarafından belirlenecek.            

google asistan 

google'ın en beğenilen yeni özelliklerinden. diyelim ki size gönderilen bir eposta'da bir filmi izlemek isteyip istemediğiniz soluruluyor. 'home' ikonuna iki kere tıkladığınızda asistan açılıyor ve filmle ilgili tüm bilgileri, nerede izleyebileceğinizi gösteriyor. 

 

brillo da duyuruldu

etkinlikte sadece yeni işletim sistemi değil bazı yeni servisler de duyuruldu. bunlar arasında google’ın nesnelerin interneti kavramı için geliştirdiği yeni platform brillo da yer aldı. brillo özellikle nesnelerin interneti adı verilen giyilebilir cihazlar, ev otomasyon sistemleri ya da her türlü spot/aktivite takip cihazlarında kullanılabilecek bir platform olacak. yeni platformun bu yılın üçüncü çeyreğinde kullanıma sunulması bekleniyor. 

google photos

bir süredir internette bilgileri dolaşan google photos da firmanın düzenlediği etkinlikte tanıtıldı. kullanıcılara sınırsız depolama imkanı veren photos, 16 megapiksel’e kadar fotoğraf ve full hd video depolama imkanı sunuyor. google+ benzeri bir yaklaşıma sahip olan photos’u kullanmak için sosyal ağa üye olmak gerekmiyor. google photos sadece fotoğraf depolama değil aynı zamanda onları eşleştirme, gruplama ve fotoğraftaki kişileri tanıma gibi özelliklere de sahip olacak. google’ın bir diğer servisi olan picasa’nın internete açılmış hali gibi görünen google photos, ios, android uygulamaları ve internet üzerinden kullanıma sunuldu. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;