Anayasa Mahkemesi

Ankara'da seçim yenilenmeyecek

Anayasa Mahkemesi, Ankara'da seçimlerin yenilenmesi ile Tayyip Erdoğan'ın başbakanlık görevinden istifa ederek seçimlere girmesine ilişkin başvuruları reddetti.

Anayasa Mahkemesi üç önemli başvuru hakkında ret kararı verdi. [AA-ARŞİV]

yerel seçimlerinde chp'nin ankara büyükşehir belediye başkan adayı mansur yavaş ile chp, ankara seçim sonuçlarına ilişkin ayrı ayrı bireysel başvuruda bulunmuştu. başvurularda chp'nin yaklaşık yüzde 1'lik oy farkıyla kaybettiği yerel seçimde güvenliğin sağlanamadığı, seçilme hakkının ihlal edildiği savunulmuştu. anayasa mahkemesi (aym) başvuruları,  görev alanında olmadığından "konu bakımından yetkisizlik" nedeniyle reddetti.  ankara'da seçimler yenilenmeyecek. 

anayasa mahkemesinin ret gerekçesinde, bireysel başvuruların avrupa insan hakları sözleşmesi'ndeki (aihs) haklarla sınırlı yapılabileceğine işaret edilerek, aihs'nin de mahalli seçimleri bireysel başvuru kapsamında saymadığı vurgulandı.

yüksek mahkemenin bu nedenle başvuruyu görev alanına girmediği gerekçesiyle reddettiği belirtildi. mahkemenin gerekçesinde, anayasa'nın 79. maddesindeki yüksek seçim kurulu kararlarına karşı başka bir merciye başvurulamayacağına ilişkin düzenlemeyle ilgili değerlendirme yapılmadığı öğrenildi. 

'başbakan sıfatıyla seçime girebilir'

ikinci ret kararı da hem chp'nin hem de liberal demokrat parti'nin (ldp) başvurusuyla ilgili verildi. chp'li mahmut tanal tayyip erdoğan'ın başbakanlık görevinden tan istifa etmesi gerektiğini, aday listeleri kesinleştikten sonra da erdoğan'ın cumhurbaşkanı adayı olamayacağı gerekçeleriyle bireysel başvuruda bulunmuştu.

ldp de erdoğan'ın başbakanlık görevinden istifa etmesi gerektiğini iddia ederek, anayasa mahkemesi'ne başvurmuştu.

aym bu başvuruyu da reddetti ve tayyip erdoğan'ın başbakanlık görevinden istifa etmesine gerek olmadığına hükmetti. yüksek seçim kurulu (ysk) da daha önce aynı yönde karar vermişti. 

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;