Faili meçhuller

'Anter davasını özel ekipler araştırsın'

Gazeteci-yazar Musa Anter'in 1992 yılında öldürülmesi ve Orhan Miroğlu'nun yaralanmasına ilişkin 4 sanığın yargılandığı davanın 4. duruşması öncesi konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, faili meçhul cinayetlerin araştırılmasında, iktidarda ve yargıda güçlü bir irade görmediklerini söyledi.

Haberin Öne Çıkanları

Musa Anter davasının 4. duruşması

"Faili meçhuller iyi araştırılmıyor"

"Özel ekip kurulması gerekir"

demirtas-anter
Demirtaş, davayı Musa Anter'in oğluyla birlikte izledi. [Aljazeera]

kürt gazeteci ve yazar musa anter'in 20 eylül 1992'de uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetmesi, gazeteci-yazar orhan miroğlu'nun da yaralanmasıyla ilgili davanın dördüncü duruşması diyarbakır'da görülmeye başlandı. 

duruşmaya barış ve demokrasi partisi (bdp) eş genel başkanı selahattin demirtaş, musa anter’in oğlu anter anter, bdp batman milletvekili ayla akat ata, bdp eş genel başkan yardımcısı meral beştaş danış ve il eş başkanı zübeyde zümrüt ile birlikte geldi.

demirtaş, duruşma öncesinde gazetecilere davayla ilgili düşüncelerini aktardı.

musa anter cinayeti ile ilgili ailesinin ve avukatlarının uzun yıllar boyunca verdikleri mücadele sonucunda davanın açıldığını belirten demirtaş, cinayetin arkasındaki siyasi irade ve siyasi gücün ortaya çıkarılmasını beklediklerini ancak mevcut yargılamanın işin bu yönünün üzerine giden bir yargılama olmadığını söyledi.

tetikçilerin ortaya çıkarılması ve hesap sorulmasının önemli olduğunu ifade eden demirtaş; "ama asıl o dönem binlerce faili meçhul cinayete imza atan, binlerce faili meçhul cinayetten sorumlu olan; başbakanından, bakanından emniyet genel müdürüne, genelkurmay, jandarma genel komutanlığı’na kadar bütün sıralı yetkililerin tamamının sorgulanması, ifadesinin alınması, soruşturulması gerekir. bu yapılmadığı müddetçe biz ape musa cinayetinin gerçekleri ortaya çıkaracak bir yargılama olmayacağını düşünüyoruz. bugün de bu duruşmada bizzat bulunarak konunun takipçisi olduğumuzu ve ape musa cinayetinin kapanmasına, siyasi sorumluların ortaya çıkarılmasının engellenmesine izin vermeyeceğimizi buradan belirtiyoruz” diye konuştu.

"özel ekipler gerekli"

bdp eş genel başkanı, faili meçhul cinayetlerin soruşturulması için özel bir ekibin oluşturulması gerektiğini ve bunun arkasında duracak siyasi bir anlayışın önemine işaret ederek konuşmasını şöyle sürdürdü: “bugüne kadar açılan dosyaların çoğu ailelerin ve avukatların mücadeleleri sonucunda açılmış dosyalardır. yani bu güne kadar hiçbir savcı elindeki faili meçhul dosyayını derinlikli inceleyerek neticeye ulaşmış değil. bunun için adliyelerde özel ekiplerin oluşturulması gerekir ve gerçekten de arkasındaki siyasi iradeyi ortaya çıkaracak şu anki iktidarın da destek vereceği bir irade gereklidir. biz hem iktidarda hem de adliyelerde faili meçhuller konusunda şu anda güçlü bir irade görmüyoruz.”

ömür boyu hapis isteniyor

davanın tek tutuklu sanığı hamit yıldırım. onun dışında haklarında yakalama kararı bulunan 'yeşil' kod adlı mahmut yıldırım, abdulkadir aygan ve savaş gevrekçi de sanıklar arasında.  iddianamede, sanıklar hakkında 'tahammüden adam öldürmekten' ağırlaştırılmış ömür boyu, 'halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvikten de 20 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

kaynak: aljazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;