Kültür-Sanat

Antik Ahlat kazıları başladı

Bitlis’te bulunan Eski Ahlat şehrinde arkeolojik kazılara başlandı. Kentte, antik çağda 300 bin kişinin yaşadığı düşünülüyor.

Konular: Kültür-Sanat
Eski Ahlat şehrinde kazılar Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından yürütülüyor. [AA]

eski ahlat şehri kazıları, yüzüncü yıl üniversitesi (yyü) edebiyat fakültesi sanat tarihi bölümü başkanı prof. dr. recai karahan başkanlığında başladı. yyü edebiyat fakültesi sanat tarihi bölümü başkanı prof. dr. karahan: "jeoradar taramaları sonucu elimize geçen veriler doğrultusunda, yeraltında gördüğümüz mezar taşlarını gün yüzüne çıkarmaya çalışacağız" dedi.

sanat tarihçi, epigraf ve restoratörlerin bulunduğu uzman bir kadroyla başlayan kazılarla ilgili aa muhabirine bilgi veren yyü öğretim üyesi prof. dr. karahan, kazılarda selçuklu mezarlığındaki çalışmalara ağırlık vereceklerini söyledi. mezar taşları ve mezarlıklar üzerinde araştırmalara devam edeceklerini ifade eden karahan, mezar taşlarında oluşan likenlerin temizliğinin de yapılacağını belirtti. karahan, likenlerin taşlara aşırı derece zarar verdiğini de belirterek, bu yıl taşların okunarak üzerindeki kitabelerin ve diğer bilgilerin ortaya çıkartılmasını hedeflediklerini ifade etti.

Ahlat'taki mezar stellerinin bir kısmı Anadolu Selçuklu dönemine tarihleniyor.
[[AA]]

eğilen ve yıkılan taşları ayağa kaldırmak üzere çalışacaklarını anlatan karahan, "ayrıca çevre temizliği çalışmalarına da devam edeceğiz. jeoradar taramaları sonucu elimize geçen veriler doğrultusunda, yeraltında gördüğümüz mezar taşlarını günyüzüne çıkarmaya çalışacağız" dedi.

karahan, ahlat'ın tarihsel önemine de dikkati çekerek, ilçenin anadolu'nun önemli yerleşim merkezlerinden biri olduğunu, selçuklular döneminde "kubbet-ül islam", osmanlılar döneminde "ataşehri" olarak nitelendirildiğini kaydetti. ahlat'ta geçmiş dönemlerde 300 bin kişinin yaşadığını anlatan karahan, şunları kaydetti: "türklerin anadolu'ya girişi açısından oldukça önem taşıyan ilçe adeta bir üs niteliğinde olmuş. burası sadece köprü olmamış, aynı zamanda medeniyetin beşiği de olmuş. belh ve buhara ile boy ölçüşmüş önemli bir kültür merkezi. selçuklu mezarlığı da türk-islam dünyasında tek sayılabilecek örnek. orta asya'daki orhun abidelerinin devamı olarak karşımıza çıkıyor. bu açından da ilçe oldukça önemli."

kaynak: anadolu ajansı

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;