Bilim-Teknoloji

Antik denizanaları iskelete sahipti

Çin'in Chengjiang bölgesinde bulunan denizanası kalıntıları, deniz canlılarının 520 milyon yıl önce dokungaç bulundurmadığını ve iskelete sahip olduğunu gösterdi.

Konular: Bilim-Teknoloji
Denizanaları yüz milyonlarca yıl önce çok farklı görünümlere sahipti. [Fotoğraf: Qiang Ou]

fosil zengini chengjiang'da bulunan kalıntılar, denizanalarının yüz milyonlarca yıl önce modern günümüzdeki örneklerinden çok farklı olduğunu ortaya koydu. kambriyen döneminden kalan altı fosili inceleyen bilim insanları, antik denizanalarının dokungaçları olmadığını ve dikenli iskelet yapısına sahip olduklarını fark etti.

araştırmada yer alan çin jeobilimler üniversitesi'nden qiang ou, 'iskeletleşmiş denizanası fosillerinin kendilerini çok şaşırttığını, çok nadir bulundukları için fark edilmediklerini' söyledi. günümüzde yüzde 95'inden fazlası sudan oluşan denizanalarının geride kalıntı bırakma olasılığı neredeyse sıfır.

ou, fosillerin hiçbir dokungaç izi göstermediğini ve denizanalarının bu uzantıları olmadan avlanabilme özelliğine sahip olduklarını söyledi. araştırmacılar, denizanalarının avlarını lobları içine alarak sindirdiklerini tahmin ediyor.

denizanalarının sahip olduğu güçlü iskelet yapısının ise vücutlarını avcılara ve dış etkenlere karşı korumak için geliştiği düşünülüyor.

science advances dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, thaumactena ensis denizanası türü, kambriyen döneminde yaşamış iskeletli canlılardan en yenisi olarak kayıtlara geçti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;