Bilim-Teknoloji

Antik mezarda dev mozaik bulundu

Yunan arkeologlar, yazın keşfedilen Amphipolis mezarlığında dev bir mozaik buldu. Mozaikte Makedonya Kralı İkinci Filip'in yer aldığı düşünülüyor.

Konular: Bilim-Teknoloji
Hermes'in önünde olduğu savaş arabasında İkinci Filip'in yer aldığı düşünülüyor. [Fotoğraf: Yunanistan Kültür Bakanlığı]

girişini dev kadın heykellerinin koruduğu amphipolis antik mezarlığında kazılara devam eden arkeologlar, 5 metreye 3 metre genişliğinde bir mozaik ortaya çıkardı. beyaz, siyah, gri, mavi, kırmızı ve sarı taşlardan oluşturulan mozaik, iki kadın heykelinin koruduğu alanın arkasındaki odada bulundu.

m.ö 4. yüzyıla uzandığı belirtilen mozaikte, iki beyaz at tarafından çekilen savaş arabasında, başında yapraklardan yapılmış çelenk taşıyan bir adam görülüyor. savaş arabasının önünde ise rüzgar tanrısı hermes yer alıyor. pelerin ve kanatlı sandaletler giyen hermes, savaş arabasını doğudan batıya doğru yönlendirirken görülüyor.

araştırma hakkında açıklama yapan arkeolog dorothy king, 'antik makedonya'daki mezarlarda yer alan işaretler göz önüne alındığında mozaikteki tanrı figürünün kesinlikle hermes olduğunu' belirtti. savaş arabasındaki adamın ise büyük iskender'in babası ikinci filip olduğuna inanılıyor. mozaikteki adamın yüzünün bir tarafı görülüyor. ikinci filip'in bir gözünü kaybettiği ve olimpiyat oyunlarında yapraklardan yapılma çelenk kazandığı biliniyor.

king, ikinci filip ve atlarını gösteren mezarın büyük iskender'i yüceltmek için yapılmış olabileceğini belirtti. yunanistan kültür bakanlığı, mozaikte eksik olan kısma ait birçok taşın bulunduğunu ve onarılmaya çalışılacağını belirtti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;