Bilim-Teknoloji

Apple tıbbi araştırmaları destekleyecek

Apple’ın Nisan’da sunulacak Apple Watch ve yeni MacBook hakkında bilgi verdiği etkinlikte, birçok yeni içerik ve uygulama da tanıtıldı. Apple, ResearchKit adı verilen geliştirici hizmetiyle önemli hastalıkların araştırılmasına destek verileceğini açıkladı.

Konular: Bilim-Teknoloji
Tim Cook, iPhone satışlarının ilk günden bu yana 700 milyonu geçtiğini söyledi. [Fotoğraf: Apple]

apple’ın san francisco’da düzenlediği en son etkinlikte, apple watch ve macbook’un yanı sıra iphone’a sunulacak uygulama ve içerikler de tanıtıldı. apple, sağlık alanında geliştiricilere açık kaynaklı olarak sunulacak researchkit yazılımı sayesinde, parkinson ve kanser gibi hastalıkların araştırılmasında yeni bir sayfa açılacağını belirtti.

tv hizmeti artıyor

etkinlikte sahneye çıkan ilk isim olan tim cook, söze en güçlü oldukları çin piyasasından söz ederek başladı. cook, çin'de şu ana kadar 21 apple store'un açıldığını ve 2016'da bu sayıyı 40'a çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

dünya genelinde 453 mağazaları olduğunu belirten cook, iphone satışlarının rekor kırdığı 2014'ün son çeyreğinde apple store'ların 120 milyon kişiyi çektiğini söyledi. cook, ziyaretçilerin birçoğunun 'kulaklıklarını kaybettiği için mağazalarına geldiği' esprisini yaptı.

apple store'lara gelmek için müşterilere yeni sebepler sunacaklarını belirten cook, kısa zamanda abd'li paralı televizyon kanalı hbo ile içerik anlaşması yapacaklarını duyurdu. cook'un duyurusunun ardından sahneye gelen hbo ceo'su richard plepler, 'hbo now' hizmetiyle apple kullanıcılarının ayda 14.99 dolar ücretle içeriklere erişebileceğini belirtti.

plepler, nisan ayında üyelik yaptıracak abd'li müşterilerin ilk ayı bedeva izleyeceğini ve games of thrones'un beşinci sezonunun da aynı günlere denk geleceğini söyledi. plepler'in duyurusunun ardından games of thrones beşinci sezon fragmanı gösterildi.

iphone 700 milyonu geçti

hbo ile tv hizmetlerini artıracaklarını belirten tim cook, apple tv satışlarının da 25 milyonu geride bıraktığını duyurdu. aynı zamand, apple tv fiyatının 69 dolara düşeceği belirtildi.

cook, ardından iphone hakkında veriler sundu ve telefonun bugüne kadar 700 milyon satış rakamına ulaştığını söyledi. iphone satışları, geride kalan bir yıl içinde yüzde 49 artış gösterdi. müşteri memnuniyetinde yine bir numara olduklarını ifade eden cook, yüzde 99'luk oranın değişmediğini ifade etti.

apple pay abd'yi sardı

cook, geçtiğimiz yıl eylül ayında iphone 6 ile gelen apple pay ödeme hizmetinin abd'de 700 alışveriş noktasında kullanıldığını belirtti. apple pay'in özellikle otomat makinelerinde çok kullanıldığını ifade eden cook, 100 bin coca cola makinesinde mobil ödeme sisteminden yararlanıldığını söyledi.

iphone uygulamalarının birçok fayda sunduğuna değinen cook, otomobil bilgisayarı ile iphone arasında entegrasyon sağlayan carplay'in yıl sonuna kadar abd'de 40 yeni otomobil modeliyle daha uyumlu hale geleceğini belirtti.

iphone ile 900'den fazla sağlık ve fitness uygulaması sunulduğunu söyeyen cook, 'her zaman en büyük farklılığı yaratmak istiyoruz' ifadesin kullandı.

[[Fotoğraf: Apple]]

iphone ile tıbbı araştırma dönemi

cook'un ardından sahneye gelen apple operasyonlardan sorunlu kıdemli başkan yardımcısı jeff williams, 'medical research' adı verilen yeni sistemle tıbbı araştırmalara katkı sağlanacağını açıkladı.

williams, gelecek ay sunulacağını belirttiği researchkit yazılımı sayesinde araştırmacıların önemli hastalıklar üzerinde çok daha iyi araştırma yapabileceğini ifade etti. örneğin, parkinson hastalığı üzerinde daha iyi veri toplayabilmek için kullanılan mpower uygulaması, hastaların izniyle kesintisiz tıbbi veriler toplanmasını sağlıyor.

Apple ResearchKit ile toplanan veriler meme kanseri, şeker hastalığı, kalp rahatsızlıkları, astım ve Parkinson araştırmalarında kullanılıyor.
[[Fotoğraf: Apple]]

researchkit ile hazırlanan ilk uygulamaların parkison, şeker hastalığı, kalp rahatsızlıkları, astım ve meme kanseri hakkınd olduğunu söyleyen williams, researchkit'in hastalar ve doktorlar arasında kurduğu iletişim sayesinde 'hastalıkları anlamanın yeni yolu olduğunu ve tedaviyi kolaylaştırdığını' belirtti.

apple geliştirici platformunun parçası olan healthkit ile 900'den fazla uygulama hazırlandığını hatırlatan williams, bu sayede gönüllü ve denek aramaya gerek kalmadan tıp dünyasının veri toplayabileceğini de sözlerine ekledi.

gizliliğin medikal bilgilerin paylaşımı konusunda büyük önem taşıdığını belirten williams, kullanıcı izni olmadan bilgi alınmayacağını ve toplanan bilgilerin paylaşılmayacağını söyledi.

williams, researchkit'in açık kaynaklı olacağını da belirterek geliştiricilere kapılarının açık olduğunu ifade etti.

kaynak: apple

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;