Arap Birliği

Arap Birliği'nden İran'a kınama

Arap Birliği, Tahran'daki Suudi Arabistan'ın büyükelçiliğine düzenlenen baskın nedeniyle İran'ı kınadı. Arap Birliği Genel Sekreteri Arabi, "İran, Arap ülkeleriyle yaşadığı gerginliği ortadan kaldırmayı istediğini fiilen göstermelidir" çağrısı yaptı.

[Fotoğraf: AFP]

arap birliği, iran'ın suudi arabistan ve müttefikleri arasındaki son krizi görüşmek üzere birleşik arap emirlikleri'nin (bae) başkanlığında, dışişleri bakanları düzeyinde toplandı.

mısır'ın başkenti kahire'deki toplantıda konuşan suudi arabistan dışişleri bakanı adil el-cübeyr, arap ülkelerinin içişlerine karışmakla suçladığı iran'a 'kararlılık ve ciddiyetle karşı koyacakları'nı söyledi.  cübeyr, "konsey, iran'daki saldırıların suudi arabistan aleyhindeki açıklamaların ardından yapıldığını ve tüm uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu bilmektedir" dedi.

toplantıda konuşan bae dışişleri bakanı eş-şeyh abdullah bin zayid de "iran'da pek çok defa diplomatlara ve konsolosluklara bu tarz saldırılar gerçekleştirildi. bu durum, ya iran hükümetinin kurumları korumayı istememesinden ya da ihmal sonucu meydana geliyor" diye konuştu.

arabi'den iran'a çağrı

mısır dışişleri bakanı samih şükri ise son 10 yılda iran ile arap ülkeleri arasında artan bir gerginlik yaşandığını kaydetti.

şükri, iranlı yetkililerin, ülkesinde kendi kanunlarını uygulamak isteyen suudi arabistan'a yaptıkları tehditleri kabul edemeyeceklerini ifade etti.

öte yandan, arap birliği genel sekreteri nebil el-arabi de iran'ın müdahalelerine son vermesi için arap ülkelerine ortak tavır alma çağrısı yaptı.

arabi, "iran, arap ülkeleriyle yaşadığı gerginliği ortadan kaldırmayı istediğini fiilen göstermelidir" ifadesini kullandı.

suudi arabistan yönetimi, 2 ocak’ta aralarında suudi arabistan vatandaşı şii din adamı ayetullah nemr bakır en-nemr'in de bulunduğu 47 kişinin idam cezasının infaz edildiğini duyurmuş, iran'ın idamlara tepki göstermesinin ardından suudi arabistan'ın tahran büyükelçiliği ve meşhed kentindeki konsolosluk binası göstericilerce ateşe verilmişti. riyad yönetimi de büyükelçilik ve konsolosluk binalarına yönelik saldırıların ardından iran ile diplomatik ilişkilerini kestiğini açıklamıştı.

kaynak: reuters, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;