Ortadoğu

Arap Birliği'nden IŞİD desteği

Mısır'ın başkenti Kahire’de toplanan Arap dışişleri bakanları, Irak ile Suriye’de büyük bir alanda hakimiyet kuran IŞİD’e karşı Irak ve ABD’nin ortak çabalarına destek verecek.

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Arabi. [Fotoğraf: Reuters]

kahire'deki zirvenin kapanış bildirisinde, arap birliği dışişleri bakanları işid ile mücadele için gerekli bütün önlemleri almaya ve uluslararası, bölgesel ve ulusal çabalarla işbirliği yapmak üzerinde anlaştı.

bildiri, bm güvenlik kurulu’nun geçen ay üye ülkeleri "yabancı savaşçıların bölgeye geçişini, irak ve suriye’deki radikal grupların finansmanını ve diğer şekillerde desteklenmesini önlemeye" çağırdığı kararı destekliyor.

washington’ın ismi kararın nihai hâlinde geçmiyor. ancak diplomatik kaynaklar irak’ın girişimlerini ve bm kararını desteklemenin, ismi geçmese bile abd yönetiminin işid'e yönelik operasyonlarına zımni bir destek olarak okunabileceğini belirtti.

arap birliği genel sekreteri nebil arabi toplantının ilk oturumunda, işid’in irak’taki ilerleyişinin sadece devlet otoritesine değil aynı zamanda "bizzat irak devletinin ve diğer devletlerin varlığı"na karşı olduğunu söyledi. arabi, işid'e karşı askeri, siyasi, ekonomik ve kültürel olarak karşı durmak için açık ve kesin bir karar alınması için çağrı yaptı. nebil arabi, örgüte yönelik askeri harekâtın arap birliği ortak savunma paktı şemsiyesi altında gerçekleşebileceğini söyledi.

reuters'e bilgi veren iraklı bir diplomat, arap birliği'ndeki iraklı temsilcilerin, "bağdat yönetiminin işid'e karşı mücadelesini destekleyen, işid’in eylemlerini savaş suçu ve insanlığa karşı suç olarak niteleyip, kınayan" bir karar taslağı oluşturduğunu söylemişti.

diğer diplomatik kaynaklar da arap birliği’nin, abd’nin örgüte karşı düzenlediği hava operasyonlarına destek veren bir karar çıkarmayı kabul edeceğini belirtti. mısır resmî haber ajansı mena da, dışişleri bakanlarının abd ile ortak hareket etmeyi kabul edeceğini duyurmuştu.

abd dışişleri bakanı john kerry, gelecek haftalarda suudi arabistan ve ürdün’ü ziyaret edecek ve körfez liderleriyle ‘radikal örgütlere karşı eyleme geçmeyi’ konuşacak.

abd başkanı barack obama, geçen hafta abd’nin işid liderlerini "devre dışı bırakmaya" hazır olduğunu açıklamıştı. obama, nato ülkelerinin "batı'ya yönelik büyük bir tehdit" diye nitelediği işid'e karşı ortak askeri harekâta katılmaya hazır olduklarını söylemişti.

abd savaş uçakları pazar sabah saatlerinde irak’ın batısındaki hadisa barajı’na yönelen işid üyelerine dört hava saldırısı düzenlemişti.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;