Ortadoğu

Arap Birliği'nden Suriye kararı

Arap Birliği dün akşam acil bir toplantı yaptı. Suriye’ye “şiddeti, akan kanı durdur” mesajı çıkan toplantıda, birlik genel sekreteri Nebil El Arabi'nin Şam'a gitmesi kararı alındı.

Konular: Suriye, Mısır, İran

Haberin Öne Çıkanları

Birlik toplandı

Girişim başlatılıyor

Şiddet sürüyor

Nabil el-Arabi Şam’a giderek, Suriye'de yaşanan şiddeti durdurmaya çalışacak.
Nabil el-Arabi Şam’a giderek, Suriye'de yaşanan şiddeti durdurmaya çalışacak. [Reuters]

arap birliği, suriye’de yaşanan krize yönelik girişimde bulunması için genel sekreteri nabil el arabi’yi şam’a yollama kararı aldı. birlik, suriye’de “akan kanın durdurulması" çağrısı da yaptı.   

mısır’ın başkenti kahire’de düzenlenen arap birliği toplantısı sonrasında yapılan açıklamada, suriye’de yaşanan “vahim gelişmeler nedeniyle duyulan endişe” vurgulandı.  birliğe üye 22 arap ülkesi açıklamada, “geç olmadan mantığın yolu izlenmeli ve dökülen kan durdurulmalı” çağrısı yaptı.  arap birliği ayrıca, “suriye’nin istikrarı arap dünyası ve tüm bölge için elzemdir” ifadesini kullandı.

resmi açıklamada nabil el-arabi’nin suriye ziyaretinde yapacağı girişim hakkında ayrıntı verilmedi. al jazeera’nin bilgi aldığı kaynaklar ise, girişimin başkanlık seçimleri düzenlenmesi, ordunun şehirlerden çekilmesi, siyasi suçlu ve protestocuların serbest bırakılması ve bir ulusal birlik hükümeti kurulması gibi öneriler içerdiğini belirtti.

İran’ın uyarısı

iran dışişleri bakanı ali ekber salihi, suriye'de oluşabilecek iktidar boşluğunun daha önce görülmemiş bir bölgesel krize yol açabileceği uyarısında bulundu. salihi, yarı resmi isna haber ajansına yaptığı açıklamada, suriye’nin hassas komşularla çevrili olduğunu vurguladı. 

esad karşıtı gösteri

arap birliği toplantısından önce genel merkezin dışında toplanan çok sayıda suriyeli muhalif, devlet başkanı beşşar esad’ı hedef alan bir gösteri yaptı. batı dünyasının suriye’ye müdahalesini talep eden sloganlar atan göstericiler, türkiye’ye de ülkedeki şiddetin durdurulması için rol alması çağrısında bulundu.

orta doğu ve kuzey afrika ülkelerini yoğun olarak etkileyen arap baharı hareketi, geçtiğimiz mart ayında suriye’ye de sıçramıştı. ülkede başlayan demokratik reform gösterileri, ordunun sert müdahalesiyle karşılaşmıştı. insan hakları örgütleri, gösterilerin başladığı dönemden bugüne kadar ülkede 2 bin 200 sivilin öldüğünü belirtiyor.

ordu içinde çatışma

şam’daki rıfai camisine, önceki gece ordunun düzenlediği operasyon sonucunda bir kişi ölmüş, on kişi de yaralanmıştı. ülkenin bir çok kentinde aynı gece teravih namazından sonra yönetim karşıtı gösteriler düzenlenmiş, ordu, taş atan göstericilere silahla müdahale etmişti. göstericilerin yaptıkları açıklamaya göre, olaylarda 150 kişi tutuklandı, on kişi de yaralandı.

bu arada reuters haber ajansı, suriye devlet başkanı beşşar esad’a bağlı güçler içinde dün çatışma çıktığını açıkladı. görgü tanıklarının açıklamalarına dayanan habere göre, şam’ın el guta mahallesinde bazı askerlerin sivillere ateş açması sonrasında, askerler arasında anlaşmazlık çıktı. sonrasında, ordu mensupları, protestoculara ateş açmayı reddeden askerlerle çatıştı.

arap birliği, geçtiğimiz günlerde libya'daki muhaliflerin oluşturduğu libya ulusal geçiş konseyi'ni tanıdığını ve bünyesinde daimi üyelik vereceğini açıklamıştı.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;